HISTORIČAR I GEOPOLITIČKI ANALITIČAR ADMIR LISICA: “BiH dokazala da je uz potlačene, Hrvatska moralno posrnula, a Srbiju ne zanimaju pravoslavci na Bliskom Istoku”

Na sceni je i očigledna nemoć arapskih vladara, koji nisu u stanju da diplomatskim putem zaustave ratne zločine.

 

 

Rezolucija Generalne skupštine UN-a, kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, više je moralni čin u vremenu potpune nemoći svjetskih čelnika da okončaju napad izraelske vojske na civile u Gazi, ocjenjuje u razgovoru za Novinsku agenciju Patria historičar i geopolitički analitičar Admir Lisica.

 

 

Licemjerje zapadnih zemalja

 

Sama po sebi, mišljenja je Lisica, Rezolucija ne donosi ništa novo, ali je svakako bitno da u ovom trenutku možemo vidjeti konstelaciju odnosa u svijetu, te raspoloženje zvaničnika po pitanju ratnih zločina Izraela i genocida nad Palestincima, koji će se, dodaje, vrlo vjerovatno desiti ukoliko totalna ofanziva nadmoćnih Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ne prestane.

 

 

“Naravno, sve ovo ukazuje na licemjerje zapadnih zemalja, koje su pokazale kako u svojoj vanjskoj politici imaju dvostruke aršine. Također, na sceni je i očigledna nemoć arapskih vladara, koji nisu u stanju da diplomatskim putem zaustave ratne zločine”, ističe Lisica.

 

 

I Bosna i Hercegovina je, dodaje, bila također prepuštena sama sebi sve do 1995. godine i počinjenog genocida nad Bošnjacima od strane tzv. Vojske Republike srpske, te ostalih vojnih i paravojnih srpskih formacija.

 

 

“Ne bih tu samo spominjao slučaj Bosne i Hercegovine, puno je primjera kroz historiju kada pravda nije baš bila na sceni u trenucima njene nužnosti. Potencijalno rješenje jeste u uspostavljanju države Palestine, ali je to veoma teško provodivo.

 

 

Ipak, međunarodna zajednica svjesna je da se konačno mora riješiti palestinsko pitanje, jer ovakvo stanje ne ide u prilog nikome, osim cionističkom režimu”, navodi Lisica.

 

 

Za Rezoluciju o Gazi u UN-u glasalo je 120 zemalja, protiv je bilo 14, a 45 suzdržanih. BiH je bila “za”, među onima koji su bili protiv su i naši zapadni susjedi Hrvati, dok su Albanci i Srbi ostali suzdržani.

 

 

Lisica kaže kako ga raduje da naša vanjska politika ima jasno određen stav povodom ratnih zločina Izraela. Važno je, potcrtava naš sagovornik, da Bosna i Hercegovina stoji uz potlačene, te da nije protiv zaustavljanja ubijanja civila, među kojima je nažalost najviše djece.

 

 

“Nadam se da će naši zvaničnici i u budućnosti glasati po svojoj savjesti i u interesu države Bosne i Hercegovine. Hrvatska se treba sramiti “moralnog posrnuća” koje je očigledno, jer kako najblaže nazvati one koji su protiv zaustavljanja ubijanja, protjerivanja i ostalih ratnih zločina.

 

 

‘Europske vrijednosti’ su nešto čime se hrvatska politika uvijek hvali, te često drži ‘prodike’ Bošnjacima kako bi se trebali ponašati, ali i Bosni i Hercegovini, u kojem smjeru treba ići njena politika”, navodi Lisica, uz citat poznatog italijanskog književnika i autora popularnog djela “Božanstvena komedija”:

 

“Najmračnija mjesta pakla su rezervisana za one koji zadrže svoju neutralnost u kriznim vremenima”.

 

 

Nema opasnosti za Jevreje Sarajeva

 

U kontekstu Srbije, Lisica tvrdi kako je neutralnost još više sporna zbog činjenice da je u napadu Izraela ubijen veliki broj palestinskih kršćana, te da je također u kontinuiranom bombardovanju srušen i značajan broj pravoslavnih vjerskih objekata, starih nekoliko stotina godina.

 

 

“Izgleda da vlasti Srbije ne zanima patnja pravoslavaca na Bliskom istoku”, primjećuje Lisica.

 

 

Dotakao se i otkazivanja obilježavanja 85. godišnjice Kristalne noći u Sarajevu, te odgovorio na tvrdnje nekih da se Jevreji u Sarajevu ne mogu osjećati sigurnima i da je glavni grad Bosne i Hercegovine antisemitski nastrojen.

 

 

“Od kraja šesnaestog stoljeća pa sve do 1941., kada poklonici Nezavisne Države Hrvatske nastoje istrijebiti Jevreje, oni su živjeli slobodno i u miru u Sarajevu, te ostatku Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su uvijek čuvali svoje komšije Jevreje, te su u najtežem vremenu pisali rezolucije, protiv njihovog progona, kada je to bilo veoma opasno.

 

 

Bošnjaci Sarajeva i ostatka Bosne i Hercegovine rizikovali su u više navrata svoje živote kako bi sačuvali Jevreje od progona u Drugom svjetskom ratu, a tokom osmanskog perioda muslimani u Sarajevu su pružili utočište Jevrejima progonjenim iz Španije i drugih područja.

 

 

Hagada je sačuvana u ovom gradu, kada je teško bilo sačuvati život! Nema nikakve sigurnosne opasnosti za Jevreje Sarajeva, to je neutemeljena teza, koja je potrebna onima koji ne misle dobro Bošnjacima, ali ni državi Bosni i Hercegovini.

 

 

Republika Hrvatska, država u kojoj se još uvijek može čuti da određeni krugovi propagiraju šahovnicu sa prvim bijelim poljem, uzvikuju ustaške slogane, te njeguju naslijeđe fašističke marionetske tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, nije relevantan faktor discipliniranja bilo koga, pogotovo ne antifašističkog Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, naglašava Lisica.

 

 

O situaciji u regionu

 

Prokomentarisao je i situaciju u regionu, istakavši kako je očigledno da nakon novih pregovora u Briselu, te onih od prije desetak dana u Beogradu i Prištini, nema pomaka u odnosima između Srbije i Kosova.

 

 

“Međunarodna zajednica vrši pritisak na aktere, ali još uvijek ne poseže za konkretnim odlukama.

 

 

Jasno je kako neće biti kontinuiranog mira dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, te dok Kosovo ne realizira formiranje Zajednice srpskih opština.

 

 

Naravno, to je još uvijek daleko, te ne očekujem da će biti skoro realizirano”, zaključio je Lisica.

 

(Patrija)

(93)

HISTORIČAR I GEOPOLITIČKI ANALITIČAR ADMIR LISICA: “BiH dokazala da je uz potlačene, Hrvatska moralno posrnula, a Srbiju ne zanimaju pravoslavci na Bliskom Istoku”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-