Gotovo je! Stiže strašna kazna Izraelu i Zapadu: Teheran spremio pakleni plan

Dok se čeka izraelska kopnena ofanziva na pojas Gaze, sve više uznemirujućih informacija stiže o oružju koje se sliva u bliskoistočni region, a mediji prenose i najave o dolasku dodatnih snaga američke vojske i njenih arsenala ui oko Izraela zbog pretnji iz Irana.

 

 

Mnogo pre nego što su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra i masakrirali izraelske civile, Iran i njegovi saveznici su pojačali šverc oružja na drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu, piše Vall Street Journal.

 

Koristeći bespilotne letelice, tajne letove aviona i kopneni most dug stotinama kilometara preko najmanje četiri državne granice, šverceri su stvorili ogroman potencijal za zapaljenje dodatnih žarišta u ratu između Izraela i Palestinaca.

 

Sve veća pretnja visi nad Jordanom, čvrstim saveznikom SAD koji se graniči sa Izraelom i Zapadnom obalom i koji se dugo bori da obuzda rastući protok droge i oružja preko svoje teritorije.

 

Iran želi da pretvori Jordan u tranzitnu zonu za oružje koje ide u Izrael – rekao je za VSJ Amer Al-Sabaileh, osnivač antiterorističkog trusta mozgova Securiti Languages sa sedištem u Amanu. “Bojim se da bi oružje moglo da se upotrebi i u Jordanu. Jer gde je na Bliskom istoku najlakše kazniti SAD i Zapad? U Jordanu”, smatra Al-Sabajle.

 

 


Foto: Shutterstock

 

 

Većina iranskog oružja Palestincima ide na Zapadnu obalu, posebno palestinskom Islamskom džihadu, militantnoj grupi povezanoj sa Hamasom, rekao je visoki jordanski zvaničnik za bezbednost. Krijumčarske mreže, koje pomažu sirijska vlada i milicije koje podržava Iran, kao što je Hezbolah, rastu, rekao je on.

 

Protok oružja se zaista povećao, posebno u poslednjih godinu dana. To je zato što je Iran u poslednje vreme mnogo više fokusiran na Zapadnu obalu i pokušava da naoruža neke od tamošnjih grupa, posebno Palestinski islamski džihad, koji je više direktan partner Irana – rekao je on. Majkl Horovic, šef izraelske obaveštajne službe Le Bek internešenel.

 

Ovo verovatno objašnjava deo neuspeha obaveštajnih službi izraelskih službi da predvide i spreče napad Hamasa. Izrael je bio više fokusiran na Zapadnu obalu nego na Gazu – rekao je Horovic.

 

Oružje koje se iz Sirije prenosi u Jordan skriveno je u kamionima koji prolaze kroz zvanične granične prelaze ili se nose preko ogromnih pustinjskih prostranstava skrivenih maglom i prašinom zimi.

 

 


Foto: Shutterstock/Reuters

 

 

Dronovi se sve više koriste, piše VSJ. U februaru, jordanski agenti presreli su prvu bespilotnu letelicu iz Sirije koja je nosila četiri ručne bombe. Bio je to komercijalni dron, jeftino kupljen na mreži i lak za rukovanje, sa kapacitetom da nosi dve jurišne puške.

 

– To je veoma teško otkriti. Dronove otkrivamo samo slučajno, rekao je drugi jordanski bezbednosni zvaničnik za američki dnevnik. Izvor CIA-e tvrdi da je razorni zemljotres koji je pogodio Tursku i severoistočnu Siriju takođe korišćen za prebacivanje velikih količina oružja iz Irana u država.

 

Međutim, nije poznato koliko se oružja prokrijumčari na palestinske teritorije i da li neko završi u Gazi, preko Izraela. Bezbednosni zvaničnici procenjuju da je velika većina oružja koje prelazi Jordan namenjena trenutno uzavreloj Zapadnoj obali.

 

Prema dilerima koje je kontaktirao VSJ, kalašnjikovi se prodaju za čak 20.000 dolara na zapadnoj obali, a puške M16 se prodaju za 30.000 dolara. Češki pištolji koštaju oko 700 dolara, a austrijski Glok 4200 dolara. Region je preplavljen oružjem.

 

Trgovac oružjem u Al-Ramu na Zapadnoj obali rekao je da svakog meseca prodaje stotine oružja, uglavnom ljudima koji se organizuju da brane svoja sela u odsustvu organizovane zaštite za stanovnike Palestinskih vlasti.

 

Ovu oblast muče česti sukobi između izraelskih doseljenika i Palestinaca, kao i problemi koje stanovnici imaju sa izraelskom vladom. Civili su dakle naoružani, oružje je sveprisutno. Vrlo mladi ljudi često kupuju oružje.

 

Uoči najavljenog napada na Gazu, Sjedinjene Države su odlučile da povećaju sopstveno vojno prisustvo u regionu, kako bi odvratile Iran i njegove saveznike od napada na američke snage i savezničke interese u regionu kada invazija počne.

 

Napadi su već počeli, podseća Fajnenšel tajms, a od 18. oktobra zabeleženo je desetak napada na američke vojnike u kojima je ranjeno oko 20 pripadnika američkih vojnih snaga.

 

Iako je američki predsednik Džo Bajden u utorak uveče, na pitanje da li su SAD odložile napad na Gazu, rekao da „Izraelci sami donose odluke, odlaganje kopnene invazije kako bi porazili Hamas dalo je SAD vremena da pošalju protivvazdušnu odbranu, dodatno osoblje i brodova u region da zaštite svoj narod i odvrate Teheran od preduzimanja opasnih koraka.

 

Odvraćanje je lakše jer sve više snaga dolazi na bojno polje, a Izrael svakim danom postaje sve jači. Vreme je naš prijatelj ovde – citira FT reči penzionisanog generala Frenka Mekenzija, koji je komandovao američkim snagama na Bliskom istoku od 2019. do 2022. godine.

 

U poslednje dve nedelje, dve nove američke grupe za napade na nosače aviona stigle su u region. To je samo deo pojačanja.

 

Nekoliko zvaničnika je reklo da su SAD najviše zabrinute zbog libanske grupe Hezbolah koju podržava Iran.

 

Strah je pojačala najava novinske agencije bliske iranskoj Revolucionarnoj gardi da je “verovatno” da će se Hezbolah pridružiti ratu sa Izraelom i da bi mogao da koristi precizno navođene rakete dovoljnog dometa da pogodi ciljeve širom Izraela.

 

Šiitske grupe koje su u savezu sa Iranom takođe su navodno prešle iz Iraka u zapadnu Siriju, što je dodatno alarmiralo američke zvaničnike. Američka baza Ain al-Asad u zapadnom Iraku granatirana je početkom ove nedelje, a gađan je i garnizon Al Tanf u Siriji.

 

USS Karni, deo grupe nosača koja se trenutno nalazi u severnom delu Crvenog mora, prošlog četvrtka je oborila 15 dronova i četiri krstareće rakete koje su na Izrael ispalili iranski saveznici u Jemenu, militantna grupa Huti.

 

Ovo su „zloslutni znaci“ eskalacije kojima smo svedoci u trenucima pre nego što je Izrael započeo invaziju na Gazu.

 

FT podseća da se na Bliskom istoku nalazi oko 30.000 američkih vojnika. SAD održavaju baze i komplekse širom regiona. To uključuje Petu flotu u Bahreinu i vazduhoplovnu bazu Al Udeid u Kataru.

 

Zbog eskalacije pretnji američkom osoblju u Iraku i Libanu, pozvana je evakuacija američkog osoblja koje nije nužno na terenu.

 

(Informer)

(1379)

Gotovo je! Stiže strašna kazna Izraelu i Zapadu: Teheran spremio pakleni plan

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-