DENIS ZVIZDIĆ NAKON SASTANKA U OHRIDU: “Ne možemo prihvaiti ukidanje granica, a da naše granice sa Srbijom i Hrvatskom još nisu definirane”

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u Ohridu koji je okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana, kazao je da Bosna i Hercegovina podržava svako jačanje integracija u regiji, pa tako doživljava i Deklaraciju koju su prije nekoliko nedjelja potpisale Srbija, Albanija i Makedonija, poznatija kao “Mini Schengen”.

 

 

Zvizdić je rekao da je od potpisnika ove Deklaracije o slobodnom protoku ljudi, roba usluga i kapitala, , Aleksandra Vučića, Zorana Zaeva i Edija Rame dobio uvjeravanje da ovo Deklaracija “nije supstitut za evropske integracije koje su prioritet Bosne i Hercegovine, niti se njime odlaže ili usporava evropska perspektiva zemalja regije.” Također, ovom incijativom se ne derogiraju postojeće regionalne asocijacije potput CEFTA-a, za koju je Zvizdić konstatirao da je donijela brojne benifite svih članicama i koja se još može razvijati i proširivati.

 

Predsjedavajući Vijeća Ministara BiH je rekao da “institucije naše zemlje, Predsjedništvo Bosne i Hervcegovine i Vijeće Ministara BiH još nisu raspravljale o ovoj inicijativi, niti su zauzele politički stav o njoj. Mi ćemo se odrediti nakon što to učine eksperti, privrednici i svi na koje se ova inicijativa odnosi i koji su za nju zainteresirani”, kazao je Zvizdić.

 

Ponavljajući da su evropske integracije ključni proces na koji se fokusira Bosna i Hercegovina, Denis Zvizdić se zadržao na konstataciji kako će se tzv. “Mini Schengenom ukinuti granice među državama koje pristupe i potpišu Deklaraciju”.

 

“Ovo je za BiH malo problematično, da se ukidaju granice koje još nisu dogovorene. Mislim, naravno, na granicu Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Hrvatskom. Malo je nelogično da se ukida nešto što nije definirano između država”, kazao je Denis Zvizdić.

 

Inače, sastanku u Ohridu prisustvoali su predsjednik Srbije Alksandar Vučić i premijeri Makedonije i Albanijem Zoran Zaev i Edi Rama. Crbu Goru, čije je državno rukovodstvo ranije odbacilo mogućnost priključenja “Malom Schengenu” predstavljala je ministrica privrede Zorica Sekulić.

 

Aleksandar Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da sutra puttuje u Francusku gdje će o regionalnoj suradnji i evropskom putu zemlja Zapadnog Balkana razgovarati sa francuskim predsjednikom Emanuleom Macronom.

(1167)

DENIS ZVIZDIĆ NAKON SASTANKA U OHRIDU: “Ne možemo prihvaiti ukidanje granica, a da naše granice sa Srbijom i Hrvatskom još nisu definirane”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-