Senad Hadžifejzović pozivao na poštivanje njegovih autorskih prava pa prekršio tuđa

Čak 12 minuta svoje emisije Senad Hadžifejzović je posvetio tome što je neko na Facebook stranici Stranke demokratske akcije sačinio video u kojem se našlo nekoliko sekundi snimka sa Face TV.

 

Činjenica je da je njegovo pravo kao vlasnika da proziva u ovakvim slučajevima. Međutim, Hadžifejzović je ovom prilikom pokazao nekoliko vrsta neupućenosti i nedosljednosti.

Najvjerovatnije da neki golobradi aktivista SDA nije znao šta su autorska prava jer je vjerovao da su na internetu dostupni materijali slobodni za konzumiranje i uvrštavanje u vlastito djelo, pa se malo zaigrao sa montažom i tako je upao u zamku.

Indikativno je da je Senad zanemario ovu zdravorazumsku mogućnost i digao toliku dreku oko klipića i ovu nesmotrenost nekog administratora predstavio kao ideju, akciju i habitus čitave stranke.

Htio je stvoriti dojam da iza ove „krađe“ stoji sam Šefik Džaferović (klip je promocija ovog političara) ili Senadova opsesija Bakir Izetbegović i da su oni baratali video – makazama, režirali i montirali spot.

Zatim je uz galamu oko par kadrova uzetih iz njegove emisije za potrebe SDA promo klipa, neshvatljivo i neopravdano povezao paljevinu skladišta Face TV, nestanke struje u toj kući, slabe pokazatelje gledanosti, nedostatak marketinga i slično.

Htio je ostaviti dojam da su krivci za uzimanje nekoliko sekvenci video-materijala, ustvari, krivci i za neke druge nedaće ove TV kuće.

No, u upotrebi prekomjerne sile, onako razmahan i bijesan, Hadžifejzović je počinio, ako ne još veću, onda identičnu krađu. Naime, u osvrtu na klip o Džaferoviću, iskoristio je značajne dijelove koji su pravo autora iz SDA i drugih TV kuća.

Drugim riječima, Senad je, ukazujući na upotrebu njegovih arhivskih materijala, emitovao i taj dio, ali i materijale drugih televizija, te unikatne, autorske dijelove promotivnog klipa.

Eto, tako i onaj koji je sačinio SDA video ima pravo da se žali Regulatornoj komisiji za komunikacije BiH, javno proziva ili čak i tuži Senada jer je neovlašteno iskoristio njegovo djelo za emitovanje u televizijskom programu.

 

Pogledajte video:

 

Izvor: Saff.ba

(572)

Senad Hadžifejzović pozivao na poštivanje njegovih autorskih prava pa prekršio tuđa

About The Author
-