Detalji požara na Stupu: Vladao je opći haos, čovjek mi je maltene umirao na rukama

Uviđajem rukovodi dežurna kantonalna tužiteljica, a obavljaju ga pripadnici MUP-a zajedno sa vještakom protivpožarne zaštite.

 

Stanovnici okolnih zgrada još su u šoku zbog svega što se izdešavalo. U zgradama trenutno nema struje, niti vode.

 

Požar je izbio oko pola pet jutros i u naselju je zavladala opća panika.

 

– Sve se izdešavalo jako brzo. Trčali smo gore-dolje, lupali na vrata i budili ljude da se spašavaju. Bilo je previše dima, ni sam ne znam koliko sam sam se puta popeo i sišao, snosili smo djecu, izvodili starije stanare – gotovo u dahu je ispričao Adnan Salihagić.

 

Muškarac koji je preminuo, kaže, bio je mlađi čovjek, koji je sa ženom i djetetom uspio izaći iz zgrade.

 

– Između zgrada je pao. Samo smo čuli ženu kako vrišti i zove za pomoć. Pritrčali smo, davao je znakove života. Čini mi se da je prošla vječnost da dođe Hitna pomoć. Kad su ga preuzeli i ubacili u vozilo bio je tu još nekih pola sata ležao. Maltene mi je čovjek umirao na rukama – kazao je ovaj mladić, te dodao da je supruga preminulog muškarca odvezena u bolnicu sa kćerkom, koja se također nagutala dima.

 

Iz MUP-a Kantona Sarajevo ranije je potvrđeno da niko od osoba koje su zatražile ljekarsku pomoć nije teže povrijeđen.

 

Na mjestu događaja zatekli smo i vlasnika vozila “hummer” na kojem je došlo do požara, a koji se potom proširio na vozilo koje je bilo pakirano pored. Kaže da još ne zna da li se radi o namjernoj paljevini ili nečemu drugom, ali da sumnja da je požar namjerno podmetnut.

 

– Bilo je u posljednje vrijeme nekih problema i nesporazuma ovdje u naselju. Sve su to narkomanska posla. Ja imam neke svoje sumnje da su me pogrešno povezali s tim zbog radnje, koju sam prodao prije 10-ak mjeseci. U nekoliko navrata su tu ispred kafića nekim osobama izbušene gume, vjerovatno su ta vozila nervirala stanare koji nisu mogli proći, a oni misle da smo im mi to radili zbog radnje. Ne znam šta bi drugo moglo biti. Ako je to u pitanju, ne znam što ga nisu zapalili gdje drugo, a ne u garaži. Čovjek je mrtav, to je sad već ozbiljna stvar – kazao je vlasnik vozila, ali s druge strane iz policije i Tužilaštva KS nema nikakvih naznaka šta bi mogao biti uzrok požara, tako da za sada sve ostaje u domenu spekulacija.

 

Vlasnik vozila kaže da je sreća u nesreći da u vozilu nije bilo plina.

 

– Kad sam se vraćao htio sam nasuti plin, srećom nisam imao dovoljno novca kod sebe, a bilo mi se mrsko vraćati. Da je puklo sto litara plina, raznijelo bi pola zgrade – kazao je ovaj muškarac.

 

On nije želio da se fotografira niti da mu se objavljuje identitet, kako je naveo, zbog djece.

 

– Ništa me ne pitajte. Ovo je katastrofa. Jutros ustali, dijete svo crno, a na 13. spratu treće zgrade odavde živimo. U stanovima je katastrofa, smrdi, disati se ne može. Ušlo je u sve stanove kroz ventilaciju valjda – kazao je muškarac koji je u naručju nosio kćerkicu od dvije, tri godine.

 

Za vrijeme boravka naše ekipe na Stupu okupljali su se vlasnici ostalih vozila koji su pokušavali ući u garažu u koju je pristup onemogućen zbog uviđaja. Materijalna šteta je, kako kažu, ogromna, jer su, osim vozila izgorjele i instalacije u garaži.

 

Zvanične informacije o uzrocima požara bit će poznate nakon što budu obavljene potrebne istražne radnje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

(460)

Detalji požara na Stupu: Vladao je opći haos, čovjek mi je maltene umirao na rukama

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-