ANDREJ PLENKOVIĆ NA BLEDSKOM FORUMU: “Rekao sam slovenskom premijeru da nikad nećemo ratificirati arbitražu o granici”

Plenković se uoči Bledskog strateškog foruma prvi put bilateralno susreo s novim slovenskim premijerom Robertom Golobom te s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon.

 

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je novom slovenskom premijeru Robertu Golobu otvoreno rekao da Hrvatski sabor nikad neće ratificirati presudu arbitražnog suda o granici dviju zemalja i da će dvije prijateljske zemlje pitanje granice “riješiti s vremenom”, prenosi Index.hr.

 

 

Plenković se uoči Bledskog strateškog foruma prvi put bilateralno susreo s novim slovenskim premijerom Robertom Golobom te s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon.

 

 

Teme razgovora bile su unaprjeđenje međusobnih odnosa, energetska situacija i suradnja, zajedničke inicijative na razini Europske unije, jačanje ekonomske suradnje, pomoć Hrvatskoj i Sloveniji tijekom ovogodišnjih razornih požara te odlična turistička sezona – već u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je boravilo više od milijun Slovenaca.

 

 

“Za Hrvatsku ta presuda ne postoji”

 

Neizbježno je bilo i pitanje razgraničenja dviju zemalja te presude arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje te je jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz procesa 2015. godine, nakon objave dogovora između slovenskog člana suda Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik o utjecanju na druge članove i manipulaciji sudskom dokumentacijom.

 

 

Plenković je rekao da za Hrvatsku ta presuda “ne postoji” te da se “može razgovarati o raznim temama, no da Hrvatski sabor neće nikad ratificirati” odluku arbitražnog suda.

 

 

“To mora biti jasno svima, ja sam to otvoreno rekao premijeru Golobu i mislim da je na nama sada da u dobrom duhu radimo na svim onim temama koje nas povezuju”, naglasio je premijer.

 

 

“Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje i trebamo staviti u fokus ono što nas zbližava, a ne razdvaja, a ta tema će se rješavati s vremenom.”

 

 

Plenković sudjeluje na panelu, javit će se i Zelenskij

 

Plenković u Sloveniji sudjeluje na 17. Bledskom strateškom forumu, a za taj susret je rekao da će naglasak biti na odnosu “onog dijela međunarodne zajednice koji se temelji na multilateralizmu, međunarodnom pravu i suradnji prema autoritarnom koji se temelji na konfliktu i pretenzijama na teritorije drugih zemalja”.

 

 

Bledski strateški forum održava se u ponedjeljak i utorak, a u slovensko turističko mjesto stigao je cjelokupni slovenski vrh te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

 

 

Plenković će danas sudjelovati na panelu lidera, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na panelu pod nazivom “Koliko izazova za Europu?”.

 

 

Forumu će se videovezom obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, a na Bledu su i albanski premijer Edi Rama, predsjednik Islanda Gudni Johannesson, moldavska predsjednica Maia Sandu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg, mađarski ministar Peter Szijjártó i drugi.

 

 

 

Sutra panel o europskoj perspektivi zapadnog Balkana

 

Sutra se na skupu održava panel o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, na kojem će sudjelovati posebni izaslanik američke vlade Gabriel Escobar, visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, šefica diplomacije te države Bisera Turković te ministri vanjskih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije i drugi.

 

 

Ovaj forum pokrenut je 2006. godine, a ovogodišnje izdanje obilježeno je ruskom invazijom na Ukrajinu i njezinim posljedicama.

 

 

“Preostali postulati međunarodnog i humanitarnog prava su kolabirali te je došlo do doba nesigurnosti i nestabilnosti”, stoji u najavi foruma.

 

 

“U tom nestabilnom okruženju, koju ulogu treba imati Europska unija? Ako, prema viziji Europske komisije, Europska unija treba koristiti svoj politički utjecaj, ona će trebati povećati svoje kapacitete suočavanja s ključnim globalnim izazovima”, dodaje se.

 

(Index.hr)

(522)

ANDREJ PLENKOVIĆ NA BLEDSKOM FORUMU: “Rekao sam slovenskom premijeru da nikad nećemo ratificirati arbitražu o granici”

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-