FSB TVRDI KAKO IMA NOVA SAZNANJA O UBISTVU DARIJE DUGINE: “Ovaj čovjek je složio bombu”

Moskovski mediji navode kako je Darijin otac zatražio psihološku pomoć nakon kćerkine pogibije te se nalazi pod zaštitom u jednoj klinici

 

 

Ruska obavještajna služba FSB objavila je kako je “detektirala” još jednu osobu koja je, po njima, sudjelovala u likvidaciji poznate ruske radikalno desne filozofkinje Darije Dugine Platonove i kćerke Putinova velikoruskog ideologa Aleksandra Dugina. Radi se, kako kažu, o ukrajinskom državljaninu Bogdanu Ciganenkovu (rođenom 1978. godine), koji je krajem srpnja došao u Moskvu, piše Jutarnji list.

 

 

Prema ruskim medijima, koji se pozivaju na izvore u FSB-u, Ciganenko je pomagao Nataliji Vovk Šaban, koju pak Rusi prokazuju kao neposrednu izvršiteljicu atentata na Duginu, pod čiji je automobil postavljena eksplozivna naprava. Prema FSB-u, Cigenenko je Vovk, navodno, nabavio falsificirane dokumente i automobilske tablice, a pomogao joj je i da “složi” eksplozivnu napravu. Ruski mediji, doduše, ne navode gdje se sada nalazi Bogdan Ciganenko, ali tvrde da je dan prije atentata napustio Rusiju, kao i navodna atentatorica Natalija Vovk.

 

 

Ruski mediji nju i dalje navode kao izvršiteljicu atentata na Duginu te je “predstavljaju” kao suradnicu Ukrajinske sigurnosne službe i pripadnicu pukovnije Azov.

 

 

Zanimljivo je da se istoga dana kada su ruski mediji naveli Nataliju Vovk Šaban kao atentatoricu na ruskoj Wikipediji pojavio tekst o njoj, u kojem se navodi ta činjenica. No, nedugo nakon toga Wikipedijin administrator uklonio je status o Vovk. Ruski mediji naveli su potom da je Vovk pobjegla u Estoniju (pokazani su snimci nadzornih kamera s graničnog prijelaza), pa su joj čak upućeni pozivi da se sama preda u rusku ambasadu u Tallinnu jer joj samo to “garantira život”.

 

 

No, ovih dana pojavila se vijest prenesena iz austrijskog tabloida Express da je u sobi jednog bečkog hotela pronađena mrtva Natalija Vovk, s čak 17 uboda nožem i misterioznom porukom u ruci. Objavljena je i fotografija mrtvog tijela. Međutim, kasnije ju je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo, a potom se ustanovilo da je i fotografija lažna.

 

 

Odnosno, radi se o fotografiji djevojke koja je prije nekoliko godina ubijena u Moskvi. Je li riječ o “tabloidnoj improvizaciji” ili pak pokušaju podmetanja ruskih propagandista, tek će se vidjeti. Ruski mediji inzistiraju da iza napada na Duginu stoji Kijev, ali ondje to odbacuju. Osim toga, moskovski mediji navode kako je Darijin otac, velikoruski nacionalistički ideolog Putinova režima, zatražio psihološku pomoć nakon kćerkine pogibije te se nalazi pod zaštitom u jednoj klinici.

 

 

 

 

Inače, nakon ubojstva Darije Dugine među mnogim prokremaljskim radikalima i podržavateljima rata u Ukrajini zavladala je prava histerija te su mnogi zatražili i dobili posebnu “državnu” zaštitu. Među njima je i Margarita Simonjan, glavna urednica proputinovskog propagandnog glasila Russia Today (RT), koja je nakon atentata na Duginu javno zatražila bombardiranje Kijeva te raketiranje ministarstva obrane, sjedišta obavještajne službe i ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

 

 

 

 

Margarita Simonjan je na televiziji objavila da se ni ona više ne osjeća sigurnom u Moskvi, da se “boji hodati ulicama sama” i da su svi postali mete. Nakon toga je, kao i još jedan Putinov medijski ratni huškač, Vladimir Solovjov, dobila posebnu zaštitu. Neovisni ruski mediji koji rade u inozemstvu navode slučaj u kojem je Simonjanino osiguranje ekspresno “eliminiralo” loptu koja je iz dječjeg parka doletjela prema njoj, smatrajući je mogućom ugrozom.

 

(Jutarnji list)

(205)

FSB TVRDI KAKO IMA NOVA SAZNANJA O UBISTVU DARIJE DUGINE: “Ovaj čovjek je složio bombu”

| Crna hronika, Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-