NEZAPAMĆENO NEVRIJEME, SNAŽAN VJETAR RASTURA DRŽAVU: Stravične vijesti samo stižu, VJETAR ŠIBA PREKO 100 NA SAT!

JAKI udari juga koji su bili jači i od 100 kilometra na sat u nedjelju su mjestimično stvarali valove i do šest metara visine, a takvo nevrijeme na moru ugrožava trajektni i katamaranski promet, izvijestili su u subotu iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu.

 

 

 

“Na području Zadra, Lastova i Visa vjetar je puhao oko 100 kilometara, a ponegdje na moru i preko 100 kilometra na sat, takvi udari vjetra stvaraju valove i do šest metara visine”, rekao je za Hinu Marijan Tadin, dežurni meteorolog u Pomorskom meteorološkom centru Split Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Po njegovim riječima, u prvim večernjim satima sjeverni dio Jadrana je zahvaćen jakim vjetrom i grmljavinom što stvara velike kišne padaline.

 

“Očekujemo da će se to nevrijeme s jakim kišnim padalinama do ponoći proširiti i na srednji Jadran, a do jutarnjih sati i na južni dio Jadrana”, rekao je Tadin.

 

Uslijed olujnog juga se urušila fasada zgrade Taekwondo kluba Zadar i uništila automobile koji su tamo bili parkirani.

 

 

Voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić izvijestila je kako su zbog nevremena cijeli dan u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa srednjodalmatinskim otocima.

 

 

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

 

  • trajektne linije: Makarska-Sumartin, Šibenik- Kaprije- Žirje, Biograd-Tkon, Zadar-Preko, Zadar-Brbinj, Sestrunj-Zverinac, Bršanj-Rava, Porozina-Brestova, Ubli-Vela Luka-Split, Trogir-Drvenik V-Drvenik M, Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska;
  • katamaranske linije: Split-Hvar-Split, Zadar-Iž Mali-Iž Vel. Rava-Mala Rava, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac- Božava-Brbinj, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Sobra-Šipan-Dubrovnik;
  • brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Preko, Vodice-Šepurine-Prvić luka-Zlarin-Šibenik, Mali Lošinj-Unije-Susak.

 

 

U Zagrebu pala tuča

 

Promjena vremena koja je danas zahvatila Dalmaciju tijekom večeri se premjestila u unutrašnjost Hrvatske.

 

U Zagrebu je počela padati tuča.

 

 

Udari juga u Labinu na Fortici do 122 km/h

 

U Labinu na Fortici zabilježen je udar od čak 122 km/h, a od ostalih postaja spomenimo i Krk (68 km/h), Pulu (67 km/h) i Poreč (57 km/h). Jugo je podignulo visoke valove, stoga je more na istoku i jugu Istre ponegdje jače valovito i uzburkano, javlja IstraMet.

 

 

Upozorenja za cijelu zemlju

 

Za područje cijele Hrvatske na snazi su upozorenja Meteoalarma.

 

 

Estofex izdao drugi stupanj upozorenja za Jadran

 

Estofex, jedan od priznatih europskih centara za predviđanje pojave i intenziteta oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za Jadran.

 

Najavljuje lokalno obilnije oborine, bujice, pijavice, tuču te orkanske udare vjetra.

 

 

Što nas čeka idućih dana?

 

U noći i ujutro na istoku Hrvatske većinom oblačno s kišom, mjestimice i grmljavinom. Tijekom dana djelomice sunčano, uz većinom slab vjetar, te svježije nego u subotu, ali i dalje uz temperaturu iznad prosjeka za ovo doba godine – jutarnju od 12 do 14 °C, a poslijepodnevnu između 23 i 25 °C.

 

Malo niža u središnjoj Hrvatskoj, iako uz više sunčana vremena nego u nedjelju. U noći i tijekom jutra još mjestimice kiša i grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

 

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadnjak i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, uz obalu između 15 i 17 °C. Najviša dnevna od 15 do 18 °C, uz more između 20 i 22 °C.

 

U Dalmaciji pretežno sunčano, ali u noći pljuskovi i grmljavina, mjestimice i izraženiji. U noći još jako jugo će oslabjeti pa će danju biti slabo do umjereno, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 16 i 19 °C, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 24 °C.

 

Podjednaka će temperatura zraka biti i na jugu Hrvatske, gdje će tijekom noći i jutra biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijih, a tijekom dana barem većinom suho i barem djelomice sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

 

 

I u novome tjednu promjenjivo…

 

U ponedjeljak i utorak u unutrašnjosti barem djelomice, u ponedjeljak ponegdje uz malo kiše. U srijedu prolazno naoblačenje s kišom, ponegdje i u obliku pljuskova koje može pratiti grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Bit će svježije nego prethodnih dana, osobito u srijedu.

 

Na Jadranu u prvoj polovini idućeg tjedna promjenjivo, povremeno s kišom, osobito u srijedu, kada pljuskovi ponegdje mogu biti i izraženiji. Najviše sunčana vremena bit će u utorak. Puhat će uglavnom umjeren jugozapadnjak i jugo.

 

(Index.hr)

(897)

NEZAPAMĆENO NEVRIJEME, SNAŽAN VJETAR RASTURA DRŽAVU: Stravične vijesti samo stižu, VJETAR ŠIBA PREKO 100 NA SAT!

| Foto/Video, Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-