ŽELJANA ZOVKO SNAŽNO LOBIRA ZA ČOVIĆA: „Bez izmjena Izbornog zakona nema zelenog svjetla od strane EU, očekujem da će novi visoki predstavnik Christian Schmidt…“

“Evropa treba da pomogne BiH, ali u samoj zemlji mora biti stvorena takva atmosfera da lokalni političari preuzmu punu odgovornost nad BiH i da je povedu ka briselskom putu preko Sarajeva, Mostara i Banjaluke”, kazala je za “Glas Srpske” poslanica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

 

 

Zovko, koja je i bivša ambasadorica BiH, naglašava da BiH, ipak, ne može sama da se izbori sa svim i da joj je za neke stvari potrebna veća pomoć EU.

 

 

– Autor dokumenta i izvjestilac za BiH Paulo Rangel je dao sveobuhvatnu sliku o stanju i zatražio veću pomoć u rješavanju neriješenih problema te dao prijedloge i rješenja s ciljem izlaska iz ćorsokaka u kojem se nalazi. Pred nama je godina koja nije izborna i u kojoj se mogu sve reforme koje su i tražene kroz 14 evropskih uslova s ciljem dobijanja kandidatskog statusa, provesti konsenzusom između političkih lidera – istaknula je Zovko.

 

 

Na koje konkretno mislite?

 

 

– To je Izborni zakon. Reforma pravosuđa je veoma bitna i bez toga BiH ne može očekivati nikakve zelene signale iz Evropske komisije. I izvjestilac i ja smo u svom izlaganju naglasili da se BiH ne može sama boriti sa migrantskom krizom, jer je riječ o ozbiljnoj problematici.

 

 

To, u suštini, stvara i velike probleme na granici s EU, jer je to posljednja stanica prije ulaska u EU i tu zatražili pomoć i od Evropske komisije i veću fokusiranost na nefunkcionalnost same države, jer je očigledno da stvari ne funkcionišu. Nešto se tu mora učiniti, ali ključ je na liniji Sarajevo – Banjaluka – Mostar, a ne na drugim adresama.

 

 

Da li to znači da je i ovaj put upućena poruka da dogovori o važnim pitanjima moraju biti postignuti unutar BiH i podržani od strane sve tri konstitutivna naroda?

 

 

– Apsolutno. Često smo na to ukazivali. Očekujemo da dobijemo i sagovornika s druge strane, odnosno u BiH, te da otvori dijalog. Pričala sam i s novim glavnim sekretarom u Službi za spoljne poslove i tražila da Evropa bude predvodnik u pregovorima na zapadnom Balkanu.

 

 

Nedavno ste istaknuli da se nadate da će novi visoki predstavnik ujedno biti i posljednji koji će doći u BiH i s kratkim mandatom?

 

 

– Ohrabrena sam činjenicom da Njemačka za tu poziciju kandiduje svog člana, jer poznavajući njemačku pragmatičnost i osjetljivost prema javnim finansijama, očekujem da Christian Schmidt bude posljednji i zatvori Kancelariju visokog predstavnika.

 

(SB)

ŽELJANA ZOVKO SNAŽNO LOBIRA ZA ČOVIĆA: „Bez izmjena Izbornog zakona nema zelenog svjetla od strane EU, očekujem da će novi visoki predstavnik Christian Schmidt…“

About The Author
-