VUČIĆ RAZUMIO PORUKU PALMERA: “Bićemo oprezni jer ne želimo da Srbija bude izložena sankcijama najveće…

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje.

 

 

“Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme, nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sisteme”, rekao je Palmer za mrežu Elsat.

 

Američka diplomatija je reagirala na razmještaj S-400 i Pancira prošle sedmice u Srbiji. Ti su najsavremeniji raketni sistemi protuvazdušne odbrane dopremljeni u okviru vojne vježbe “Slavenski štit 2019.”

 

To je prvi put da su ti sistemi poslani u inozemstvo radi sudjelovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo odbrane. Postavljeni su u Siriji gdje su se pokazali djelotvorni.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prilikom obilaska vojne vježbe rekao da bi Srbija htjela nabaviti te sisteme.

 

“Mi ih želimo, ali trenutno je jedina mogućnost da nam ih Rusija ostavi. Nemamo novca da ih kupimo”, rekao je Vučić.

 

Matthew Palmer je rekao da se nada da će Beograd biti “oprezan oko takvih nabavki”, natuknuvši da one “nose opasnost ponavljanja režima sankcija” prema Srbiji.

 

Izaslanik Bijele kuće je istaknuo “čvrstu vojnu suradnju” Sjedinjenih Država i Srbije.

 

“Mislimo da je ona važnija od svega što su Rusi radili s Beogradom”, rekao je.

 

Vučić je u subotu, reagirajući na Palmerove izjave, ocijenio da one pokazuju “kakav je odnos (SAD-a) prema Srbiji”.

 

“Bit ćemo oprezni, naravno, jer ne želimo da Srbija bude izložena sankcijama najveće svjetske sile, mada bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne”, rekao je Vučić a prenijeli su srbijanski mediji.

(333)

VUČIĆ RAZUMIO PORUKU PALMERA: “Bićemo oprezni jer ne želimo da Srbija bude izložena sankcijama najveće…

| Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-