VUČIĆ: IZBORI MOŽDA U SEPTEMBRU, U BEOGRADU NEĆE BITI NOVOG MAJDANA

U Beogradu neće biti novog Majdana, poručio je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, aludirajući na smjenu vlasti u Ukrajini 2014. i sukobe na kijevskom trgu Majdan, nakon što su ove sedmice deseci hiljada Beograđana izišli na ulice u protestima “Srbija protiv nasilja”.

 

 

Na proteste protiv nasilja u javnom prostoru u ponedjeljak i petak pozvala je proevropska opozicija koju Vučić optužuje da želi preuzeti vlast bez izbora. Vučić za vođe opozicije kaže da su “lešinari i hijene”, jer su ljude pozvali na proteste tokom dana žalosti nakon dvije tragedije koje su zadesile Srbiju, prenose mediji u regiji.

 

 

U dvije masovne pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi 3. maja, te u tri sela kod Mladenovca dan kasnije, ubijeno je ukupno 17, a ranjena je 21 osoba, od kojih su još troje u kritičnom stanju.

 

 

Neće biti Majdana u Beogradu – poručio je Vučić iz Smedereva, gdje je danas prikazan dio od 13.500 komada raznog nelegalnog oružja koje su građani na poziv MUP-a predali od 8. maja, poslije dva masovna ubistva.
Vučić je opoziciji poručio da ima “besmislene snove o Majdanu” u Ukrajini 2014. i “o 5. oktobru” kad je 2000. godine u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića nakon što je, poslije više od desetljeća na vlasti, odbijao priznati izborne rezultate i pobjedu opozicije.

 

 

Vučić, čija stranka (SNS) je na vlasti od 2012. godine uz česte prijevreme izbore, najavio je danas mogućnost da sljedeći izbori budu najkasnije u septembru ove godine, a oporbi rekao da neće moći birati koji će to izbori biti i pozvao ih da u parlamentarnoj proceduri, sukladno Ustavu, zatraže njegovu ostavku.

 

 

Najavio je da će 26. maja, za kad je pozvao na masovni skup u Beogradu, “najveći ikad u Srbiji”, biti “zanimljivih odluka”.

 

 

Taj skup, koji opozicija naziva “kontramitingom” i “produbljivanjem podjela u Srbiji”, Vučić vidi kao podršku vrhu Srpske napredne stranke na čijem je čelu, dan uoči stranačke skupštine koju je zakazao za 27. maja, javljaju mediji u regiji.

 

 

Opozicija je, sa protesta u petak kad su tisuće sudionika skupa “Srbija protiv nasilja” na dva sata blokirale autocestu kroz Beograd, pozvala na novi protest idućeg petka ispred parlamenta.

 

 

Tada se u Skupštini očekuje rasprava o smjeni čelnika nacionalne agencije za elektroničke medije (REM), koju protestanti smatraju jednim od glavnih krivaca što se u reality show programima provladinih privatnih televizija s nacionalnom frenkvencijom promiču i toleriraju nasilje i nemoral.

 

 

Te emisije dospjele su na udar oštrih kritika javnosti nakon gnjjeva potaknutog masovnim ubistvima počinjenim u samo dva dana. Opozicija i protestanti te masovne zločine vide i kao posljedicu kulture nasilja koju potiču i šire mediji, a toleriraju institucije koje bi o tome morale brinuti.

 

(Hayat)

(25)

VUČIĆ: IZBORI MOŽDA U SEPTEMBRU, U BEOGRADU NEĆE BITI NOVOG MAJDANA

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-