UZNEMIRUJUĆI PODACI: Na prostoru bivše Jugoslavije još se traga za 11 hiljada nestalih osoba, a od tog broja najviše u BiH

“Iz svih dijelova BiH želimo odati počast nestalim osobama i u isto vrijeme apelirati na sve one kojih se pitanje nestalih tiče, u najvećoj mjeri na nositelje vlasti, da se tom pitanju mora dati prioritet jer bez rješavanja pitanja nestalih osoba nije moguće uspostavljanje povjerenja i izgradnja demokratskog društva”, naglasila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

 

 

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH obilježio je Međunarodni dan nestalih osoba – 30. august te su se prisjetili svih osoba koje se smatraju nestalima i ukazali na činjenicu da su prisilni nestanci rezultat počinjenog zločina.

 

 

“Taj datum ima posebnu težinu u našoj zemlji, imajući u vidu da je u BiH tokom rata nestalo oko 35.000 osoba te da se i danas, 30 godina nakon početka rata, još traga za 7597 nestalih osoba”, kazala je za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

 

 

Centralna manifestacija održana je u Banjoj Luci.

 

 

“Iz svih dijelova BiH želimo odati počast nestalim osobama i u isto vrijeme apelirati na sve one kojih se pitanje nestalih tiče, u najvećoj mjeri na nositelje vlasti, da se tom pitanju mora dati prioritet jer bez rješavanja pitanja nestalih osoba nije moguće uspostavljanje povjerenja i izgradnja demokratskog društva”, naglasila je.

 

 

Tako je, podsjetila je, prošle godine Međunarodni dan nestalih obilježen u Mostaru simboličnim bacanjem bijelih ruža sa Starog Mosta, a ove je godine to mirna šetnja u Banjoj Luci.

 

 

Obilježavanje tog dana još je jedna prilika da se nositeljima vlasti skrene pozornost, i uz postignuti napredak u rješavanju nestalih osoba, kako je ovo najznačajnije pitanje ljudskih prava s kojima se suočava ne samo Bosna i Hercegovina nego i druge države bivše Jugoslavije.

 

 

“Naime, u zemljama bivše Jugoslavije traži se 11.000 nestalih osoba, a najveći broj nestalih, 70% od toga broja traži se u BiH”, istaknula je.

 

 

Kaže da je dosad u BiH pronađeno gotovo 80% nestalih osoba.

 

 

“Međutim, nedostatak točnih informacija o lokacijama grobnica i zavjet šutnje onih koji znaju gdje su posmrtni ostaci ubijenih žrtava, koji su odlučni da sakriju istinu, otežava našu neumornu potragu za nestalim osobama”, naglasila je.

 

(SB)

(61)

UZNEMIRUJUĆI PODACI: Na prostoru bivše Jugoslavije još se traga za 11 hiljada nestalih osoba, a od tog broja najviše u BiH

About The Author
-