THE GEOPOST UPOZORAVA: „Nakon što je Vučić otišao u Kinu po oružje, Brnabić se sastaje sa…“

Dok je boravio u Kini, Vučić je razgovarao o ugovoru o kupovini oružja.

 

 

Poslije posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kini nakon što je ignorirao Samit Berlinskog procesa u Tirani, premijerka Srbije Ana Brnabić otputovala je u Kinu.

 

 

Tamo se sastala sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji je istakao da su ovakvi koraci Srbije pokazali iskreno prijateljstvo Srbije s kineskim narodom i njenu čvrstu posvećenost razvoju odnosa sa Kinom.

 

 

Kina i Srbija su “čelični prijatelji” koji su stali zajedno. Bilateralni odnosi imaju duboku historijsku osnovu, čvrstu podršku javnosti, široke zajedničke interese i snažnu pokretačku snagu saradnje.

 

 

Posljednjih godina kinesko-srpski odnosi su pokazali visok stepen stabilnosti, sa obogaćujućim dimenzijama sveobuhvatnog strateškog partnerstva i plodonosnim rezultatima u praktičnoj saradnji. „U novim okolnostima, Kina je spremna da radi sa Srbijom na unapređenju kvalitetnog razvoja bilateralnih odnosa i donosi više koristi za oba naroda“, rekao je kineski predsjednik.

 

 

Xi Jinping je istakao da dve strane treba da ulože zajedničke napore da pravilno izgrade i realizuju velike projekte saradnje, da rade na što bržem stupanju na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, jačaju saradnju u naučnim inovacijama i tehnologiji i produbljuju saradnju u oblastima kao što su kao obrazovanje, sport i turizam, proširuju razmenu kadrova i promovišu kinesko-srpsko prijateljstvo.

 

 

„Kina podržava Srbiju u samostalnom razvoju i spremna je da radi sa Srbijom na jačanju multilateralne koordinacije i saradnje i zajedničkoj odbrani pravde i međunarodne pravde.

 

 

U međuvremenu, Brnabić je izrazila svoje duboko divljenje „brzom razvoju i revitalizaciji Kine, kao i njenom strateškom predviđanju” i izvanrednom vođstvu predsednika Xi Jinpinga, piše The Geopost.

 

 

 

Odnosi Srbije i Kine su čvrsti i zdravi, a Kina je postala najveći investicioni partner Srbije, a projekti bilateralne saradnje kao što je Željezara HBIS Smederevo mijenjaju perspektivu nacionalnog razvoja Srbije. Zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje za pola godine je potpuni dokaz čvrste riješenosti obje strane za dalje produbljivanje odnosa. Kina je uvijek podržavala Srbiju u očuvanju nacionalnog suvereniteta i integriteta, na čemu je srpski narod duboko zahvalan. Srbija odlučno sprovodi politiku „jedne Kine” i raduje se saradnji sa Kinom na nastavku međusobne podrške i kontinuiranom unapređenju saradnje.

 

 

alt

 

 

Dok je boravio u Kini, Vučić je razgovarao o ugovoru o kupovini oružja.

 

 

“Naišli smo na razumijevanje naših kineskih prijatelja. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su nam neophodne u saradnji u svim oblastima privrede, poslovanja i vojno-tehničke saradnje”, rekao je Vučić i dodao da Srbija u ovom trenutku nema od koga da nabavi modernije i sofisticiranije oružje nego od Kine.

 

(SB)

(486)

THE GEOPOST UPOZORAVA: „Nakon što je Vučić otišao u Kinu po oružje, Brnabić se sastaje sa…“

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-