Svjedoci odbrane: Kako su se čuvali tajni podaci iz OSA-e, a kako održavali sastanci kod tužiteljice Kajmaković?

Nastavak disciplinskog postupka zakazan je za 8. septembar

 

 

Na disciplinskom postupku protiv Diane Kajmaković, suspendirane zamjenice glavnog tužioca Državnog tužilaštva, svjedoci su opisali način saradnje u slučaju dostavljanja obavještajnih podataka, navodeći kako su s tuženom imali korektne odnose, prenosi Detektor.

 

 

Mišo Kerleta, uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), pred Prvostepenom disciplinskom komisijom je ispričao kako je od 2020. počeo intenzivnije sarađivati s tuženom Kajmaković, kada je postala šef Odjela za organizirani kriminal.

 

 

Kerleta je izjavio kako OSA prikuplja obavještajne podatke, te da je 2020. godine iniciran sastanak za unapređenje saradnje u vezi sa organiziranim kriminalom, kojem su prisustvovali Kajmaković i njen asistent Davor Knežević.

 

 

Naveo je kako su se informacije dostavljale na ruke Kajmaković i, u tom momentu, vršiocu dužnosti glavnog tužioca Milanku Kajganiću, dodavši da je svaka informacija OSA-e eksterna i da podliježe vraćanju.

 

 

– Mi nemamo rokova, neko vrati za tri dana, neko za godinu, neke nisu nikad vraćene, i dalje stoje. Nema limita da se informacija mora vratiti u određenom roku – rekao je Kerleta i dodao da su podaci obavještajni i da podliježu provjerama, što bude napisano.

 

 

Svjedok je kazao da mu nije poznato kako se u Tužilaštvu čuvaju informacije, ali da je čuo da je nedavno kreiran podregistar.

 

 

Na pitanje punomoćnice Lejle Čović o saradnji s tuženom Kajmaković, svjedok je naveo da je saradnja bila vrlo dobra i da tužiteljica od njega nikada nije tražila informaciju za predmete na kojima nije radila.

 

 

Dok je svjedok odgovarao na pitanje tužene Kajmaković da li se na zadnjoj strani dostavljene informacije nalazi obrazac za ocjenu valjanosti, rasprava je zatvorena za javnost.

 

 

Svjedok je, odgovarajući na pitanje disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević, rekao da mu nije poznato ko u Državnom tužilaštvu odlučuje o vremenu kad će se informacija vratiti.

 

 

Disciplinska tužiteljica je na njegovo svjedočenje uložila prigovor vjerodostojnosti i relevantnosti.

 

 

Muhamed Šehović, policijski službenik, kazao je kako od 2019. radi u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), zatim da je radio kao ispomoć u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, kada je, između ostalih, štitio Kajmaković i članove njene porodice.

 

 

Kazao je da od povratka u SIPA-u sarađuje s Kajmaković, te da su od tada vođeni sastanci po potrebi, nakon čega se sačini službena zabilješka.

 

 

Odgovarajući na pitanje o kvaliteti podataka OSA-e, Šehović je naveo da se ti podaci trebaju provjeravati, te da se znalo desiti da se ne podudare, ali da su korisni.

 

 

Svjedok je potvrdio da su sastanci kod tužene Kajmaković označavali početak predmeta, te da je tužena provjeravala da li postoje već formirani predmeti za dostavljene nove informacije.

 

 

Na pitanje disciplinske tužiteljice o zaštiti Kajmaković, svjedok je rekao kako je to podrazumijevalo zaštitu od izlaska iz kuće do konačnog ulaska u kuću.

 

 

U odgovorima na pitanja disciplinske tužiteljice, naveo je kako su službene zabilješke o sastancima bile interne i da nema podatak da su dostavljane Tužilaštvu.

 

 

Disciplinska tužiteljica je uložila prigovore relevantnosti i pristrasnosti na ovaj iskaz.

 

 

Zdravka Đukić, koja je radila u pisarni Državnog tužilaštva do decembra 2021. godine, kada je otišla u penziju, ispričala je kako obavještajni podaci dolaze u koverti, zatvoreni, te se takvi dostavljaju tužiocima.

 

– Kad dođu, idu kod tužioca, i onda se radilo po njihovoj procjeni – rekla je Đukić, dodavši da su se ti dopisi zadržavali kod tužioca.

 

Đukić je navela da je s Kajmaković imala korektne odnose, i da s njom niko nije imao problema.

 

 

Kajmaković se disciplinskom tužbom tereti za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

 

 

Nastavak disciplinskog postupka zakazan je za 8. septembar.

 

(DEPO PORTAL/af)

(223)

Svjedoci odbrane: Kako su se čuvali tajni podaci iz OSA-e, a kako održavali sastanci kod tužiteljice Kajmaković?

About The Author
-