STRAVA U KATARU: Da bi završili stadione za SP u fudbalu, radnici umiru od…

Katar je kao domaćin organizator Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine doživio građevinski bum, ali je analiza “Gardijana” pokazala da radnici rade u potencijalno kobnim uslovima.

 

 

Strana radna snaga nema skoro nikakvih prava – plate se isplaćuju rijetko ili nikako, smještaj je dotrajao i neadekvatan i zabranjena je promjena poslodavca bez odobrenja istog, zbog čega su građevinski radnici u ovoj zemlji prozvani “modernim robovima”.

 

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju je naveća opasnost za hiljade radnika migranata rad na smrtonosno visokim temperaturama.

 

Radnici rade na temperaturama koje dostižu i do 50 stepeni, deset sati dnevno, a procjenjeno je da oko stotinu njih umre od toplotnog udara svake godine.

 

 

 

Katarske vlasti su, u skladu sa ostalim zalivskim zemljama, saopštile da štite radnike zakonom koji zabranjuje rad u periodu između 11.30 i 15 časova, ali je “Gardijanova” analiza službenih radnih sati pokazala da se ta zabrana u praksi ne poštuje.

 

Rad na visokim temperaturama je veliko opterećenje za ljudski kardiovaskularni sistem i dovodi do stresa koji može rezultirati srčanim i toplotnim udarom sa potencijalno fatalnim ishodom.

(1159)

STRAVA U KATARU: Da bi završili stadione za SP u fudbalu, radnici umiru od…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-