ŠOKANTNA CENZURA: “Kozarski vjesnik” odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu Prijedora!

Članovi Centra za mlade “Kvart” iz Prijedora bezuspješno su pokušali u lokalnom listu “Kozarski vjesnik” objaviti sjećanje na nevino stradalu djecu koja su ubijena tokom ratnih godina u ovom bh. gradu.

 

 

Tri pokušaja

Kako je za “Avazov” portal izjavio predstavnik organizacije “Kvart” Goran Zorić sjećanje je prvi put pokušao predati prošle sedmice.

“Službenica mi je rekla da sjećanje ne može primiti bez odobrenja direktora ovog lista, te da ponovo dođem za nekoliko dana. Redakciju sam posjetio opet jutros kada su im uzeli broj telefona uz napomenu da će me nazvati u vezi novih informacija. Nakon što poziv nisam dobio, otišao sam i treći put u redakciju. Službenica me tada obavijestila da direktor neće primiti naše sjećanje, bez ikakvog objašnjenja”, ispričao je Zorić.

Ovaj aktivista prostorije lista napustio je ljutit uz riječi “vidjet ćemo se na sudu”.

 

Predate žalbe

“Ovo nije prvi put da nas ovako ignorišu. I saopćenja nam ne objavljuju. Žalbu smo već predali Transparency Internationalu, zatim Vijeću za štampu i Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH”, dodao je Zorić.

Pokušavali smo kontaktirati i redakciju i direktora “Kozarskog vjesnika”, ali bezuspješno.

Podsjetimo, u Prijedoru se svake godine zadnjeg dana maja obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.100 ubijenih sugrađana, od kojih je većina stradala u prijedorskim logorima smrti.

(25)

ŠOKANTNA CENZURA: “Kozarski vjesnik” odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu Prijedora!

About The Author
-