STRANI MEDIJI OTKRIVAJU I DRUGU STRANU GRABAR-KITAROVIĆ: “Hvalila je ratnog zločinca Praljka, glumi odvjetnicu naroda”

Euforično navijanje i ljubljenje svega i svakoga nakon finala Svjetskog prvenstva u nogometu hrvatsku je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nakratko učinilo glavnom zvijezdom svjetskih medija, koji su se raspisali o simpatičnoj liderici koja ne haje za protokol i iskreno izražava svoje emocije.

 

No u međuvremenu je splasnula i ta medijska euforija oko Kolinde te su se počeli objavljivati i kritički članci o liku i djelu hrvatske predsjednice.

Primjerice, bečki dnevni list Der Standard objavio je portret Grabar-Kitarović iz pera dopisnice Adelheil Wölfl pod naslovom ”Američka otvorenost, hrvatski nacionalizam”, u kojem se podsjeća da Kolinda ”sljedeće godine želi pobijediti na izborima” te da je ona i dalje ”najpopularnija politička figura u Hrvatskoj”.

 

Želi utjecaj veći od ovlasti koje definira ustav

Podsjeća se da je Kolinda u kampanji obećavala kako će se iseliti s vile na Pantovčaku, u kojoj je nekoć odsjedao Tito, ”ali protokol to nije dozvolio”. Kolindin navijački entuzijazam se opisuje kao tipično američko ponašanje te se naglašava da se dijelom školovala, a kasnije je kao diplomatkinja i živjela u SAD-u. Podsjeća se i na njenu karijeru u NATO-u, tijekom koje se pokazala ”osobom snažne volje i tvrdoglavosti” te da je se u strukturama ovog vojnog saveza navodno nazivalo ”SWAMBO” što je skraćenica za ”ona koju se mora slušati”.

”I kao predsjednica pokušala je Grabar-Kitarović proširiti svoj utjecaj, iako ustav predviđa da ima ovlasti samo kod postavljanja veleposlanika, šefova tajnih službi i generala. Zbog toga je bilo konflikata s vladom”, piše Der Standard i napominje kako je često u sukobu s premijerom Andrejem Plenkovićem ”koji dolazi iz iste stranke, ali je mnogo liberalniji od nje”. Kolindu se smatra pripadnicom desnog krila HDZ-a te političarkom koja ”se voli postaviti u zaštitu vojske i policije, hoda u maskirnoj uniformi, protiv je homoseksualaca, a pozitivno se izrazila o osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku”.

Sve to se opisuje kao ”politički problematična strana Grabar-Kitarović”, koja je povrh toga bliske kontakte održavala i sa Zdravkom Mamićem, ”nedavno zbog korupcije osuđenim na šest i pol godina zatvora”. ”U Europskoj uniji je kritiziraju zbog veza s radikalnim nacionalistima u susjednoj BiH. Miješa se u tamošnju politiku i traži promjenu izbornog zakona u korist Hrvata u BiH, od kojih mnogi imaju hrvatsku putovnicu i za nju su glasali”, piše Der Standard.

 

Omiljeni pjevač joj je Thompson

U svakodnevici Kolinda glumi odvjetnicu naroda koja vladi pokušava nametnuti određene teme, smatra austrijski list, konstatirajući da se Kolinda nekad ponaša kao da ”u Hrvatskoj postoji predsjednička demokracija”. Trenutno pokušava ”igrati ministricu vanjskih poslova iz sjene”, a na SP-u u Moskvi je ”iskoristila televizijske kamere da se pozicionira za reizbor sljedeće godine”.

Na kraju se konstatira da je Kolinda dio hrvatskog društva koje voli slušati Thompsona, kojega je svojedobno opisala kao omiljenog pjevača.

Britanski časopis Prospect pak piše o ”kompleksnoj politici nogometnog nacionalizma Kolinde Grabar-Kitarović”, te se odmah na početku ističe da su popularne fotografije hrvatske predsjednice u nacionalnom dresu ”projicirale sliku prizemne i neformalne topline koju se inače ne povezuje s međunarodnim političarima koji prate sportske događaje”. No kada se Kolindino ponašanje pogleda kroz prizmu ”populizma i korupcije, onda se ono vidi u drugačijem svjetlu”.

 

Kolinda nastavlja Tuđmanovu politiku

Prospect ističe da većina gledatelja diljem svijeta uopće nije svjesna činjenice da je nogometaš Luka Modrić u Hrvatskoj optužen zbog lažnog svjedočenja u korist Zdravka Mamića, te da su samo vidjeli Kolindin ”topli, materinski zagrljaj Modrića u suzama”. Povezanost s nogometnom reprezentacijom je ”dio političke persone Kolinde Grabar-Kitarović od početka”, čime se nadovezuje na opsjednutost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana ovim sportom.

”Tuđman je htio da nogometaši mobiliziraju javnost za njegovu državotvornu ideologiju”, konstatira Prospect te dodaje da se Kolinda nadovezuje na to, vješto koristeći moć slika i društvene mreže za svoju promociju.

 

Navijanje na SP-u je dio “beskrajne turneje za reizbor”

Kolinda se često pojavljuje u uniformi, poigravajući se s pozicijom ženskog lidera unutar političkog prostora nacionalizma koji je većinom rezerviran za muškarce, navodi Prospect u svojoj analizi te ističe da je se zbog toga seksistički kritiziralo kao ”barbiku”.

Njeno pojavljivanje na SP-u dio je ”beskrajne turneje” čiji je cilj reizbor sljedeće godine, a Kolinda je u međuvremenu postala brend u svijetu ”celebrity politike”; ona je ”simbolična kći oca domovine koja će završiti njegov posao”.

(Index.hr)

(1148)

STRANI MEDIJI OTKRIVAJU I DRUGU STRANU GRABAR-KITAROVIĆ: “Hvalila je ratnog zločinca Praljka, glumi odvjetnicu naroda”

| Slider, Sport, Vijesti |
About The Author
-