Šokirana putnica nakon vožnje do Makarske: Kako je to kad vam iz džepa izvuku 100 kuna dok si rekao ‘keks’

Od Vrgorca do 38 kilometara udaljene Makarske vožnja automobilom koštat će vas najviše 30 kuna koliko je potrebno izdvojiti za gorivo, međutim ako se vozite autobusom Croatia Busa, ovaj ”luksuz” košta 100 kuna, piše Slobodna Dalmacija. Usporedbe radi, za 100 kuna autobusom Promet Makarska možete se voziti iz Makarske do Splita i natrag..

 

Kako je to kad vam iz džepa ”izvuku” 100 kunića dok si rekao ”keks”, odnosno kako izgleda kada autobusnu kartu kupujete direktno od vozača, čim kročite nogom u autobus Croatia Busa, nažalost, zna naša sugrađanka koja je kartu od autobusnog kolodvora u Vrgorcu do Makarske platila 100 kuna. Na taj iznos izdan joj je i račun, putna karta, na kojoj je vozač, međutim, napisao ”Orah-Makarska 100 RHK”. RHK označava valutu. Za ovako visoku cijenu karte Makarka koja se obratila redakciji Slobodne dalmacije nije mogla znati prije negoli joj je vozač ispisao račun jer na autobusnom kolodvoru u Vrgorcu ne radi ni jedan šalter, već je informacije o liniji Vrgorac-Makarska dobila od drugog vozača kojeg je zatekla na kolodvoru.

– ”Imate li eura?’, bilo je prvo pitanje koje mi je pri ulazu u autobus postavio vozač Croatia Busa. Kada sam mu odgovorila da nemam eura, već samo kuna, onda mi je ispisao kartu i kazao: “To je 100 kuna”. Čim sam čula cijenu, streslo me – kaže naša sugovornica. Kada je vidjela da na karti piše ”Orah-Makarska” upozorila je, veli, vozača da se trenutačno nalaze u Vrgorcu, a ne u Orahu.

– Tražila sam pojašnjenje za ovako napisanu relaciju i za cijenu, na što je uslijedilo jako neugodno ponašanje i pitanje: “Oš ić s nama ili neš?”. Shvatila sam da mi se nema smisla živcirati jer sam bila preumorna jer sam u Vrgorac ranom zorom otišla na rendgen u Dom zdravlja do kojeg me je iz Makarske automobilom dovezao zet koji radi u Vrgorcu. Srećom pa sam imala 100 kuna, a da nisam, čekala bih od 8.30 do poslijepodnevnih sati da zet završi s poslom jer treće opcije nije bilo – govori ova Makarka. Dodaje i kako neće moći dobiti naknadu putnih troškova od HZZO-a temeljem putnog naloga jer je riječ o relaciji manjoj od 50 kilometara.

Iz kojih razloga je na karti od Vrgorca do Makarske vozač napisao Orah-Makarska, kolika je stvarna cijena autobusne karte Croatia Busom od Vrgorca do Makarske ili od Makarske do Vrgorca te iz kojih razloga se 100 kuna plaća od Vrgorca do Makarske ako je poznato da je autobusna karta Prometa Makarske koji je nekada imao liniju na istoj relaciji, koštala 50 kuna, pitanja su koja smo u službenom dopisu odaslali na adrese glavnog prometnog ureda Croatia Busa u Zagrebu kao i njihovoj pravnoj službi koja se bavi žalbama. Ali, odgovora nismo dobili. Zatim smo ”sjeli” na telefon i redom nazivali brojeve navedene na karti koju nam je priložila naša sugrađanka, ali i one sa službene web-stranice Croatia Busa. Imali smo ”sreće ”pa nam se na jedan od pozivanih brojeva javio službenik koji nas je uputio na zagrebačku centralu, a čija je linija konstantno bila zauzeta. Potom smo stupili u kontakt s gospođom iz pravne službe koja se bavi reklamacijama i pohvalama i koja nam je na pitanje ima li Croatia Bus Odjel za odnose s javnošću, kazala da nema.

– Na upit možemo odgovoriti samo putnici koja smatra da je zakinuta cijenom karte, a ne vama – kazala je gospođa kojoj smo pojasnili da smo joj uz dopis priložili i spornu kartu od Oraha do Makarske. Uzalud.

– Odgovor možete dobiti jedino ako vam gospođa da suglasnost – kazali su nam iz Croatia Busa. Pod suglasnost, očito, ne smatra činjenicu koja kaže da nam se gospođa obratila s molbom da njezino iskustvo javno objavimo. Možda smo trebali u javnog bilježnika otići.

Kontaktirali smo i tvrtku Promet Makarska iz koje nam je rečeno da se autobusne karte Croatia Busa prodaju na šalteru makarskog autobusnog kolodvora samo ako im je na dozvoli navedeno da je Makarska stajalište.

– Nažalost, Promet Makarska prije nekoliko godina ukinuo je liniju Makarska-Vrgorac-Makarska zbog nerentabilnosti, a cijena karte u jednom pravcu iznosila je oko 50 kuna. Iz Makarske se do Vrgorca Croatia Busom može putovati linijom koja vozi do Ljubuškog, a cijena karte je 109 kuna pa putnik iziđe gdje želi, a u prodaji su karte Croatia Busa od Makarske do Mostara i Međugorja – pojasnili su nam djelatnici Prometa.

Nakon igre ”gluhih telefona” cijenu autobusne karte od Vrgorca do Makarske odlučili smo fiktivno kupiti na web- stranici Croatia Busa, online kupovinom. E, tek tada smo ostali zbunjeni jer su cijene znatno niže od 100 kuna koliko se plati na licu mjesta u autobusu, točnije karta se može kupiti za 68 kuna. Naime, sat vremena vožnje od vrgoračkog do makarskog kolodvora, od 8.30 do 9.30 sati, Croatia Busom košta 68 kuna jednako kao i autobusom Globtoura, sestrinske tvrtke Croatia Busa. Cijena karte kupljene online od Vrgorca do splitskog kolodvora, do kojeg je potrebno 2 sata i 10 minuta vožnje, košta pak 83 kune, a od Makarske do Splita za sat i 15 minuta vožnje platit ćete 40 kuna. Međutim, karta se ne može kupiti na relaciji Orah-Makarska kao ni Makarska-Vrgorac jer vam odmah ”izbaci”: Nažalost, nismo pronašli nijednu autobusnu liniju koja odgovara vašoj pretrazi” s time da tražilica uopće ne prepoznaje vrgorački Orah.

 

karta-croatia-bus

Izvor: slobodnadalmacija.hr

(2715)

Šokirana putnica nakon vožnje do Makarske: Kako je to kad vam iz džepa izvuku 100 kuna dok si rekao ‘keks’

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-