PROFESOR NA BOSTONSKOM UNIVERZITETU: “Smišljeno omalovažavanje zemlje u trenutku kada prolazi kroz teške trenutke nakon tragedije na Cetinju”

Reakciju države traži i ambasador i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava i bivši šef diplomatije Miodrag Vlahović.

 

 

Pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ukoliko je predsjedniku Đukanoviću upućeno preko Vladimira Božovića, je smišljeno omalovažavanje Crne Gore, i to kada prolazi kroz teške trenutke nakon tragedije na Cetinju, ocijenio je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i bivši diplomata Vesko Garčević.

 

 

Podsjetimo, iz Kabineta predsjednika Đukanovića reagovali su, nakon što su pismo Vučića sa izrazima saučešća, dobili sa mail adrese bivšeg ambasadora Srbije, kojeg je Crna Gora u novembru 2020. proglasila za “persona non grata”.

 

 

Zahtjevu Ministarstva vanjskih poslova da se Vladimiru Božoviću zabrani ulazak u Crnu Goru, pridružio se i Kabinet predsjednika države, nakon što su Vučićevo pismo dobili sa zvanične mail adrese bivšeg ambasadora Srbije.

 

 

I dok iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili da li će i kada Božoviću, kao privatnom licu, zabraniti ulazak u Crnu Goru, profesor Garčević naglašava da je riječ o prvorazrednom diplomatskom skandalu.

 

 

“Prvo, predsjednik šalje diplomatska pisma direktno svom kolegi. Službena pisma se ne šalju e-mailom. Drugo, pismo je upućeno preko pojedinca, državljanina koji se lažno predstavlja. Bečka konvencija je jasna – bez saglasnosti zemlje domaćina, kao diplomata ne možete obavljati svoju dužnost, niti nositi diplomatsko zvanje u toj zemlji. Ovo nije obično kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Ovo je smišljeno omalovažavanje zemlje i to u trenutku kada prolazi kroz teške trenutke nakon tragedije na Cetinju”, kazao je Garčević.

 

 

 

 

Iz Kabineta predsjednika države navode da Božović, predstavljajući se lažno kao ambasador, pokazuje da ne poštuje institucije Crne Gore.

 

 

“Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju, Vladimir Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija. Ovim povodom zatražićemo određena postupanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore od strane Božovića. Napominjemo da je pismo iste sadržine drugi put u toku dana proslijeđeno sa zvanične e-mail adrese Ambasade Srbije u Crnoj Gori”, naveli su u saopštenju.

 

 

vladimir-bozovic-fonet_ls | Hayat.ba

 

 

Reakciju države traži i ambasador i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava i bivši šef diplomatije Miodrag Vlahović.

 

 

Miodrag Vlahović: Neće nas ubiti korupcija već raketni sistemi – Krug99

 

 

“Izučavaće se, jednog dana, ovaj vodvilj sa ambasadorom Srbije, kao primjer poništavanja svih diplomatskih pravila i kao nesnalaženje zemlje prijema. Ako prethodnici nisu umjeli, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova – bilo bi dobro da se okonča ova sprdnja”, kazao je Vlahović.

 

 

Osim ponašanja Božovića, nedopustiv je i odnos Srbije prema Crnoj Gori, ukazuju Socijaldemokrate.

 

 

“U danima neopisive tuge za našu državu, nedopustiv je odnos ovog čovjeka prema državi koja mu je ukazala gostoprimstvo, kao što je nedopustiv odnos zvanične Srbije prema Crnoj Gori i kada je riječ o tragičnim događajina. Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova da zabrani Božoviću ulazak u Crnu Goru, ne bi li se zaustavio u svojim daljim lošim namjerama prema državi iz koje potiče”, istakli su iz SD-a.

 

 

Prema medijskim navodima, Božović je nedavno boravio u Crnoj Gori i, predstavljajući se kao ambasador, imao susrete sa akterima političkog i društvenog života.

 

 

Iako je Božović to demantovao u kratkoj izjavi Gradskoj TV, u Ministarstvu vanjskih poslova kažu da je, nakon što je prije gotovo dvije godine, zbog miješanja u unutrašnje stvari zemlje proglašen za “persona non grata”, više puta dolazio u Crnu Goru i zloupotrebljavao gostoprimstvo, lažno se predstavljajući kao ambasador.

 

(SB)

(277)

PROFESOR NA BOSTONSKOM UNIVERZITETU: “Smišljeno omalovažavanje zemlje u trenutku kada prolazi kroz teške trenutke nakon tragedije na Cetinju”

| Crna hronika, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-