DUŠAN JANJIĆ TVRDI: “Važniji sastanak Vučića sa NATO zvaničnicima, jer on može odrediti tok sastanka sa Kurtijem”

Istakao je da to pitanje bezbjednosnog paketa neće pokrenuti ni Brisel, ni Kurti, već to mora da uradi Vučić i da Evropsku komisiju treba ubjediti da je to važno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

 

 

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenio je danas da je važniji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa NATO zvaničnicima, jer on može odrediti tok sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, 18. avgusta u Briselu.

 

 

Upitan šta očekuje od sastanka Vučića i Kurtija u Briselu 18. avgusta, Janjić je rekao da ako bi sudili po atmosferi koja vlada oko tog sastanka “vrlo malo toga”, a da je prema izjavama iz Brisela jasno da ima mnogo tema, da nije jasno koja je glavna tema i da se sve vrti u krug.

 

 

On je ukazao i na izjavu ambasadora SAD-a u Srbiji Cristophera Hilla koji je rekao da bi sastanak trebalo da donese nešto novo, te izrazio želju da i sam bude optimista, ali da to nije lako.

 

 

Istakao je da će se Vučić prije sastanka s Kurtijem sastati sa NATO zvaničnicima i da se to dogodilo jednom za vrijeme kada je Boris Tadić bio predsjednik Srbije i pred potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine, te istakao da bi taj sastanak mogao da utiče na tok susreta 18. avgusta.

 

 

“Tema bezbednosti je stigla na dnevni red. To je prilika i za Beograd i Prištinu. To je prostor da Beograd postavi pitanje bezbednosnog paketa koji trenutno ne postoji”, rekao je Janjić i dodao da bi trebalo ponuditi saradnju institucija Kosova, Srbije i NATO-a u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i opšte bezbednosti ljudi.

 

 

Kako je rekao, Brisel je tu temu izbjegavao da stavi na dnevni red, a ako se sadašnja prilika da Beograd nametne tu temu propusti, prema Janjićevoj ocjeni, može se očekivati nova tema za tenzije i poslije 18. avgusta.

 

 

“To je prilika da Beograd jasno kaže da ide po konkrentnim prilikama u saradnju s NATO-om, da to ne čini samo Priština”, rekao je Janjić i dodao da je to šansa da se Beograd izvuče iz konteksta proruske politike.

 

 

Istakao je da to pitanje bezbjednosnog paketa neće pokrenuti ni Brisel, ni Kurti, već to mora da uradi Vučić i da Evropsku komisiju treba ubjediti da je to važno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

 

 

Govoreći o prilikama na Kosovu, koje je nedavno posjetio, Janjić je rekao da Srbi neće pratiti Vučićevu politiku ako vodi daljoj eskalaciji događaja, da je Srpska lista ostala bez ugleda, a da se među Albancima jasno definisala antiratna pozicija i da su svi spremni da skrate trajanje Kurtijeve vlade da bi se obezbjedilo da nema rata.

 

 

 

 

Kako je ocjenio, bez pregovora o bezbjednosnom paketu ponovo će se voditi političke igre, pa se 1. septembra (do kada su odložene mjere Prištine u vezi sa tablicama) može očekivati nova drama, a zatim se mogu očekivati događaji poput barikada, a onda izbori, ako ne dođe do veće eskalacije, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

On je ocenio i da je treći akter zainteresovan za dalju eskalaciju situacije na Kosovu – Rusija, a da ne bi bilo čudno i da ima nekog partnera na Zapadu, jer bi “mali rat na Balkanu relaksirao neodgovornost EU-a prema Ukrajini”.

 

(AA)

(631)

DUŠAN JANJIĆ TVRDI: “Važniji sastanak Vučića sa NATO zvaničnicima, jer on može odrediti tok sastanka sa Kurtijem”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-