PREZGODNA POLINA JE NAJSTARIJE DIJETE VOĐE VAGNERA! Prigožin sa ženom pravi MILIJARDE eura, imaju poslovnu IMPERIJU

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin, stigao je u Belorusiju nakon pregovora sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom o prekidu oružane pobune.

 

 

Dok se o Prigožinu (62) već dosta toga zna , manje toga je poznato u vezi njegove porodice. Vođa Vagnera je oženjen i ima troje dece. Prigožin je u braku sa Ljubov Valentinovnom Prigožinom koja je takođe imućna.

 

 

Ljubov je farmaceutkinja koja navodno poseduje butike poznate kao “Muzej čokolade” u Sankt Peterburgu. Otvorila je 2012. godine banju “Kristal” u Sankt Peterburgu koja je sledeće godina osvojila priznanje Savršenog banjskog projekta. Poseduje kompanije “Nju tehnolodžis SPA LLC” i “Agat” koje su deo grupe “Konkord”.

 

 

Fajnenšel tajms piše da je Ljubov igrala “različite uloge” u poslovnom carstvu svog muža zajedno sa drugim članovima porodice. Prigožinova deca, navodi list, imaju akcije u očevim kompanijama pri čemu se se često menjale između njih.

 

 

 

 

Bogatstvo Prigožina se inače procenjuje na milijardu evra.

 

 

Starija ćerka Polina 2019. godine bila je akcionar u ruskoj kompaniji “Lahta plaza” koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

 

 

“Lahta plaza” je prema korporativnim dokumentima delila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisale SAD i EU kao paravan Vagnera.

 

 

Polina je prvo dete Prigožina. Rođena je 1992. godine dok je sin Pavel rođen ili 1996. iii 1998. prema drugim izvorima. Mlađa ćerka Veronika rođena je 2005. godine.

 

 

 

 

Fajnenšel tajms piše da je plavokosa ruska tinejdžerka, koja se amaterski takmičila u jahanju sa preponama u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije, svega četiri dana pre invazije na Ukrajinu, bila mlađa ćerka vođe Vagnera Veronika Prigožina.

 

 

Jahala je sivog konja Dithara i završila četvrta. Polina se prema navodima FT takmičila na međunarodnim konjičkim disciplinama iako je njen otac bio pod sankcijama.

 

 

 

 

TAKMIČENJA VAN RUSIJE

 

Podaci koje je sastavila Međunarodna federacija za konjičke sportive (FEI) pokazuju da su Veronika i Polina od 2014. učestvovale na stotinama takmičenja van Rusije i to u Nemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji i Španiji. Nijedan od konja koje su jahale na tim takmičenjima nisu bili registrovani na Prigožinovo ime u FEI.

 

 

Pol Hendriks, belgijski veterinar, prodao je 2015. godine konja Kazapiloka čoveku koji je bio u društvu Poline. Prigožin i njegova porodica prema navodima FT tada nisu bili pod sankcijama. Polina je međutim jahala Kazapiloka 60 puta na međunarodnim konjičkim takmičenjima od prve pojave u italijanskom gradu Areco 2018. godine nakon što je njen otac sankcionisan.

 

 

Krajem 2019, pored sankcija na Prigožinovu ličnu imovinu uključujući privatni avion, skoro svi konji koje su jahale njegove dve ćerke iznenada su ponovo registrovani u Ruskoj konjičkoj federaciji na imena drugih ljudi, prema podacima FEI. Među njima je bio i Kazapiloko.

 

 

 

 

Polina je nakon toga nastavila da se takmiči sa tim konjem u Španiji i Portugalu i nijedan drugi jahač nije se takmičio sa Kazapilokom otkako je ona počela.

 

 

 

 

PAVEL SE BORIO ZA VAGNER U SIRIJI

 

Za Prigožinovog sina Pavela se malo toga zna.

 

 

SAD su prošle godine rekle da su Polina i Pavel i njihova majka Ljubov igrali “različite uloge” u Prigožinovom poslovnom carstvu koje ima koristi od “njegovog favorizovanog statusa” u ruskoj eliti.

 

 

Pavel se prema objavama svog oca na društvenim mrežama borio za Vagner u Siriji i dobio je priznanje grupe “crni krst” za vojne usluge.

 

 

Početkom ovog meseca na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem su prema tvrdnjama savetnika u ukrajinskom MUP-u Antona Geraščenka Pavel i Veronika Prigožin.

 

 

 

 

– Snimljeni su kako pevaju pesmu u kojoj sebe nazivaju elitom i oligarsima dok drugi mole za novčiće i ribaju podove. Da je video autentičan potvrdio je i sam Prigožin. Tvrdi da je snimljen u leto 2022. i da je video i fotografije ukralo posebno “sajber” odeljenje ruskog Ministarstva odbrane – napisao je Geraščenko.

 

 

 

 

MAJKA VIOLETA TAKOĐE NA METI SANKCIJA

 

Na meti zapadnih sankcija je i Prigožinova majka Violeta koja je bivši lekar i “trenutni zakoniti vlasnik” firmi “Konkord menadžment i konsultacije” od 2011. godine, “Etalona” od 2010. i “Kreda”, prema javno dostupnim podacima.

 

 

FT piše da je Violeta krenula na časove iz slikanja 2017. sa svojih 77 godina, a da je godinu dana kasnije otvorila sopstvenu umetničku galeriju “Boje života” u centru Sankt Peterburga. Ubrzo je izlagala svoje slike i držala otvaranja i privlačila pažnju medija.

 

 

Državni Kanal 1 se divio njenoj transformaciji u svet umetnosti preko noći.

 

 

– Nije mogla da sedi besposleno i našla je ne samo hobi već novi poziv – naveo je kanal u izveštaju.

 

 

Violeta, koja sada ima 83 godine, ostvarila je u martu neočekivanu pobedu na evropskom sudu. Njeni advokati su ubedili sudije opšteg suda EU u Luksemburgu da nema ekonomskih veza sa svojim sinom ili njegovom primarnom kompanijom “Konkord”. Restrikcije protiv nje su ukinute i EU je morala da plati sudske troškove.

 

 

FT piše da korporativna dokumenta i računi Violetine galerije otkrivaju nekoliko preklapanja između njenog i posla njenog sina.

 

 

 

 

Tako je 2021. reviziju poslovanja galerije sprovela mala kuća “Aksent” iz Sankt Peterburga koja je takođe revizor za skoro sve kompanije Jevgenija Prigožina uključujući i entitete koji čine “Konkord” kao i više porodičnih firmi za nekretnine.

 

 

– Najmanje dve trećine njenih klijenata je povezano sa Prigožinom – navodi FT.

 

 

Dok presuda evropskog suda ne mora da bude poslednja reč jer se Brisel može žaliti u roku od dva meseca, postojeće sankcije protiv Prigožinove porodice su već imale posledice. Njegove ćerke više ne mogu da se takmiče u jahanju po Mediteranu. Njihovi konji više se ne pojavljuju na međunarodnim takmičenjima.

 

 

U martu 2022. godine FEI je zabranila učestvovanje jahača iz Rusije i Belorusije na njegovim dešavanjima. A Violeta je u međuvremenu nastavila da izlaže svoje slike u svojoj galeriji.

 

 

 

(MONDO/Kurir.rs/Blic)

(394)

PREZGODNA POLINA JE NAJSTARIJE DIJETE VOĐE VAGNERA! Prigožin sa ženom pravi MILIJARDE eura, imaju poslovnu IMPERIJU

| Foto/Video, Magazin, Slider, Vijesti |
About The Author
-