POD ŽESTOKIM PRITISKOM JAVNOSTI: Kompletna vlada Libana podnijela ostavku

Dosadašnji premijer privremeno ostaje na dužnosti kao tehnički predsjednik vlade.

 

 

Kompletna libanska vlada podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog silovitog pritiska pod kojim se našla nakon smrtonosnih detonacija koje su 4. avgusta razorile dobar dio glavnog grada Bejruta. Informaciju o povlačenju premijera i čitavog kabineta s dužnosti potvrdio je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Hamad Hassan, izvještava agencija Associated Press.

 

 

I prije ostavke čitavog kabineta, iz vlade su odlazili jedan ministar za drugim, potaknuti velikim i gnjevnim demonstracijama na ulicama Bejruta zbog činjenice da je ogromna količina opasnog amonijevog nitrata bila uskladištena na brodu u bejrutskoj luci i da su, prema svemu sudeći, vladajuće strukture toga bile svjesne, a svejedno nije učinjeno dovoljno da se čak 2.750 tona te supstance osigura od eksplozije, koja je stvorila krater dubine od 43 metra te ubila i ranila veći broj ljudi, a 300.000 ih ostavila bez krova nad glavom.

 

 

– Cijela je vlada podnijela ostavku – rekao je ministar zdravstva Hamad Hassan najavljujući da premijer Hassan Diab uskoro ide u predsjedničku palaču kako bi šefu države Michelu Aounu uručio ostavku u svoje i u ime svih ministara.

 

 

Očekuje se da će se Diab tokom večeri obratiti naciji putem televizije, a on do imenovanja sljedeće vlade ostaje na dužnosti premijera u tehničkoj formi.

 

 

Iako istraga još uvijek traje, prvi preliminarni rezultati, kako doznaju mediji od osoba koje sudjeluju u istrazi, za sada govore kako je riječ o ljudskom propustu.

 

 

Prve informacije govore kako hangar u kojem je bila uskladištena pošiljka amonijeva nitrata nije opremljen sistemom za gašenje te nisu izolirane električne instalacije, koje su zabranjene u skladištima eksploziva i eksplozivnih ili zapaljivih materijala. Izvor blizak istrazi tvrdi kako je kod zavarivanja otvora i vrata na hangaru iskra izazvala požar.

 

 

Kada su vatrogasci otvorili vrata hangara, ulazak kisika doveo je do požara, čime je gorući materijal postao jedina eksplozivna masa. Ispitivanje je ukazalo na hipotezu da količina amonijevog nitrata u iznosu od 2750 tona možda nije potpuno eksplodirala jer je dio s vremenom propao.

Izvor tvrdi kako za sada nema nikakvih naznaka o mogućoj sabotaži ili raketiranju skladišta.

 

 

Furious protesters in Lebanon have threatened further violence after a night of street clashes in which they stormed several ministries following the devastating explosion in Beirut on August 4

 

 

French experts working at the scene of the explosion say that the crater left by the explosion measures as large as 43-metre (141 foot) deep

 

 

Lebanese anti-government protesters try to break through a barrier placed by Lebanese police to block a road leading to the parliament building during a protest in Beirut, Lebanon, 09 August

 

Furious protesters in Lebanon have threatened further violence after a night of street clashes in which they stormed several ministries following the devastating explosion in Beirut on August 4Lebanese anti-government protesters try to break through a barrier placed by Lebanese police to block a road leading to the parliament building during a protest in Beirut, Lebanon, 09 AugustaltAt least 160 died when 2,750 tons of ammonium nitrate in a warehouse went up in flames

POD ŽESTOKIM PRITISKOM JAVNOSTI: Kompletna vlada Libana podnijela ostavku

| Crna hronika, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-