OVOGA SE TRUMP NAJVIŠE PLAŠIO: Prva reakcija najviših američkih vojnih dužnosnika na nerede u Washingtonu…

Združeni štab američkih oružanih snaga, vojni čelnici različitih rodova vojske, uputili su u utorak rijetku zajedničku poruku američkim vojnicima u kojoj navode da su nasilni neredi prošle sedmice bili napad na američki ustavni proces te da su bili protuzakoniti.

 

 

Zajednička poruka stigla je nakon skoro sedam dana šutnje najviših vojnih čelnika nakon napada na američki Kongres, u koji su upale pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa natjeravši zastupnike da se sklone pred nasiljem, u kojem je pet ljudi izgubilo život, prenosi Hina.

 

 

“Bilo koji akt kojim se ometa ustavni proces, ne samo da je protiv naše tradicije, naših vrijednosti i zakletve nego je i protiv zakona”, navodi se u poruci.

 

 

Američki dužnosnici navode da Milley nije komentirao prošlosedmične događaje, jer želi ostati izvan politike.

 

 

Ta je šutnja u oštroj suprotnosti sa situacijom iz juna, primjećuje Reuters, kada je Milley otišao u kontroverznu posjetu crkvi zajedno sa predsjednikom Trumpom nakon što su prethodno pripadnici policije, potpomognuti Nacionalnom gardom, upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi “očistili” područje od miroljubivih demonstranata.

 

 

Neki pripadnici vojske privatno su izrazili zabrinutost da visoki čelnici nisu pružili smjernice nakon napada na američku demokratiju prošle srijede.

 

 

Također je, nakon upada u Capitol, ponovno u centar pažnje došlo pitanje ekstremizma u američkoj vojsci, u kojoj su veliki dio pripadnika bijelci i muškog spola.

 

(Hina)

OVOGA SE TRUMP NAJVIŠE PLAŠIO: Prva reakcija najviših američkih vojnih dužnosnika na nerede u Washingtonu…

| Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-