NOVI KORAK: MUP RS dobio instrukciju za hapšenje i deportaciju Schmidta

Policija Republike Srpske dobila je instrukcije u slučaju da visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt dođe u ovaj bh. entitet, objavila je ATV.

 

 

Vijest dolazi nakon što je lider RS Milorad Dodik rekao da će Schmidtu od ponedjeljka biti zabranjen dolazak u ovaj bh. entitet.

 

 

“Više neće dobivati pratnju. Ako saznamo da je ušao bit će izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba”, rekao je Dodik ove sedmice.

 

 

Poslije toga, Dodik je najavio da će policija RS dobiti instrukcije u slučaju dolaska Schmidta.

 

 

“Ne poštujemo Schmidta, jutros pišemo uredbu kako ćemo ga uhaspiti ili deportavati kad uđe u Doboj ili ako bude u tranzitu dobit ce pratnju samo da što prije prođe.”, naveo je Dodik.

 

 

A ona će se aktivirati ukoliko Schmidt dođe u RS na neki sastanak.

 

 

“Ali ako dođe na neki sastnaak u RS bit će izbačen. Ne možemo mi to znati, ali policijske stanice će imati zadatak da ako se ta bjelosvjetska lupež nalazi u RS dužni su da organiziraju jedinice i da ga izbace. I to će se desiti”, rekao je Dodik.

 

 

Potom je kazao kako Evropa tu ništa ne može i da bezveze pričaju o nekoj vladavini prava.

 

 

Schmidt se ovim povodom nije oglašavao.

 

 

 

 

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

 

On se ranije sastao sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinijem kojem je, kako kaže, dao Aneks 10 na engleskom i poručio da Kristijan Šmit nije imenovan.

 

 

“Aneks 10 kaže da ga biraju strane potpisnice. Mi smo trebali da izaberemo visokog predstavnika, a da ga potvrdi Savjet bezbjednosti. Kada kažete da to nije u redu i da se držimo slova Dejtona, on kaže da podržava Šmita. Ali čovječe, kakva je ovo demokratija i EU da možete tako da odlučujete”, poručio je Dodik.

 

 

Ako dođe, biće izbačen" Dodik poručio da se priprema uredba o hapšenju i deportaciji Šmita iz Srpske (VIDEO)

 

 

“Na pitanje šta mi je strateški cilj u odluci da Šmita koji dolazi ovdje neovlašteno naša policija prati i izbaci iz RS, ja mu kažem šta bi mogao da bude cilj kad ti nećeš da čuješ osnovnu stvar a to je da niste imenovali čovjeka. Povucite ga u Njemačku, ali treba mu dati 24.000 evra plate koju ima. Nama je najvažnije pitanje imovina, a da su oni doveli Šmita da bi jednog dana osvanula njegova navodna odluka o zakonu o imovini na nivou BiH. Ako do toga dođe, istog trenutka smo donijeli odluku o samostalnosti. Ako to uradi, u toku noći će se skupiti parlament. A onda me pita šta su posljedice? Znači vi imate namjeru da to radite”, ističe Dodik.

 

 

On naglašava da je Zaracinu rekao da prenese Kristijanu Šmitu da ne dolazi u Republiku Srpsku.

 

 

“Naoružana je njegova pratnja, što bi trebalo da asocira na to da mi ovdje imamo kubure i praćke. Danas je otišla instrukcija na teren”.

 

 

Ispravka: Kristijan Šmit je visoki predstavnik, nije nelegalno izabran

 

 

Kristijana Šmita ne obezbjeđuje u BiH Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, nego on ima obazbjeđenje iz Njemačke, što je potvrdio i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

 

 

“Nema visokog predstavnika u BiH. Gospodin Šmit je njemački državljanin koji ovdje nezakonito boravi. Želim da kažem da ga ni ministar bezbjednosti ne poštuje, pa neka me procesuira”, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

 

 

POVEZANI SADRŽAJ- I RADOVAN VIŠKOVIĆ DOBIO KRILA, PA PORUČUJE VISOKOM PREDSTAVNIKU: “Ili obezbjedi papire ili se vrati u svoju zemlju”

 

 

Nešić: Šmit nije visoki predstavnik, ponaša se kao gubernator | Avaz

 

(Raport/ATV)

(1764)

NOVI KORAK: MUP RS dobio instrukciju za hapšenje i deportaciju Schmidta

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-