‘NEĆE VIŠE BITI RATA’: Historijski dogovor šefova dviju Koreja

Nesretna povijest’ se neće ponoviti…

 

 

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong-un i Moon Jae-in potpisali su u petak deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka

 

Na prvom samitu predsjednika dviju država u više od deset godina objavili su kako će raditi na sporazumu kojim će se uspostaviti trajan i čvrst mir na tom poluotoku uz pomoć SAD-a i Kine, kako bi se i službeno završio Korejski rat.

 

‘Nema razloga da se borimo – mi smo jedna nacija’, kazao je Kim na povijesnom samitu, obećavajući da neće ponoviti ‘nesretnu povijest’.

 

U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

 

Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije, poručivši da ‘na Korejskom poluotoku neće više biti rata’.

 

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi, dvije zemlje organizirat će u avgustu spajanje obitelji koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina.

 

”Južna i Sjeverna Koreja odlučile su nastaviti program spajanja razdvojenih obitelji u prigodi Dana oslobođenja 15. kolovoza’, kada se obilježava japanska predaja”, navodi se u izjavi.

 

 

Dvije zemlje uspostavit će ured za vezu i prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici, navodi se u izjavi.

 

Prije kraja samita predsjednici dviju Koreja zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja.

 

Drvo koje datira iz vremena Korejskog rata bit će simbol mira i napretka.

(132)

‘NEĆE VIŠE BITI RATA’: Historijski dogovor šefova dviju Koreja

| Foto/Video, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-