NAKON POVLAČENJA NEISPRAVNIH RESPIRATORA: Čuvena evropska kompanija otpustit će 4.000 radnika…

U trećem kvartalu ove godine prihodi kompanije iznosili su 4,3 milijarde eura, odnosno pet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, što je posljedica problema u opskrbnom lancu.

 

 

Nizozemski proizvođač medicinske opreme i proizvoda za osobnu njegu Philips otpustit će 4.000 radnika zbog gubitaka s kojima se suočava u svjetlu povlačenja neispravnih respiratora, saopćila je kompanija.

 

 

Zbog osiguranja sredstava zbog opoziva u iznosu od 1,3 milijarde eura, kompanija je ostvarila neto gubitak u istom iznosu.

 

 

Philips se već neko vrijeme suočava s povlačenjem neispravnih uređaja za disanje koji korisnike s apnejom izlažu opasnosti od udisanja otrovne pjene dok spavaju. Philips je zbog neispravnih respiratora već izdvojio 900 miliona eura, a prije dvije sedmice, prilikom objave kvartalnih poslovnih rezultata, najavio je rezervaciju dodatnih sredstava u iznosu od 1,3 milijarde eura.

 

 

Izvršni direktor Philipsa Roy Jakobs rekao je da je njegov prioritet ponovno zadobiti povjerenje pacijenata, potrošača i kupaca, kao i dioničara i drugih zainteresiranih strana. Kako je objasnio, Philips će udvostručiti sigurnost pacijenata i upravljanje kvalitetom, poboljšati operacije opskrbnog lanca kako bi bolje ispunjavao narudžbe te restrukturirati operacije kako bi poboljšao produktivnost, prenosi francuska novinska agencija AFP.

 

 

“To uključuje tešku, ali nužnu odluku da se odmah smanji broj zaposlenih za otprilike 4.000 radnih mjesta u cijelom svijetu”, rekao je Jakobs.

 

 

Philips trenutno zapošljava gotovo 80.000 ljudi u 100 zemalja.

 

 

“Ovi početni koraci su neophodni kako bi se kompanija počela transformirati kako bi iskoristila Philipsov potencijal za profitabilan rast i stvorila vrijednost za sve naše dioničare”, naglasio je Jakobs.

 

 

Philips je u trećem kvartalu prošle godine ostvario tri milijarde eura čiste dobiti. U trećem kvartalu ove godine prihodi kompanije iznosili su 4,3 milijarde eura, odnosno pet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, što je posljedica problema u opskrbnom lancu.

 

(SB)

(488)

NAKON POVLAČENJA NEISPRAVNIH RESPIRATORA: Čuvena evropska kompanija otpustit će 4.000 radnika…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-