NAJVEĆA MEĐUDRŽAVNA AFERA IZMEĐU HRVATSKE I BiH OD KRAJA RATA: “Kolindi se ne piše dobro zbog najvećeg ŠPIJUNSKOG SKANDALA u povijesti Hrvatske”

Priča Žurnala o tome da su hrvatske obavještajne agencije provodile tajnu operaciju u BiH, u kojoj su im na meti bili radikalni islamisti, sigurno neće dobre završiti za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, piše Index.hr.

 

Naime, njeno je ime nerazdvojivo upetljano u operaciju koju je opisao Žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore iz bosanske obavještajne zajednice.

Na početku njenoga predsjedničkog mandata Kolinda je izjavila da u BiH ima 10 hiljada islamističkih terorista, na što su došle burne reakcije iz Sarajeva, ali i šire. Svoju tvrdnju koja je u javnosti služila za dizanje panike o BiH kao leglu terorista, Kolinda nikada nije uspjela uvjerljivo dokazati, pa se čini da su svojoj šefici u tome pokušali pomoći hrvatski obavještajci. Je li to učinjeno po predsjedničinom naređenju ili samo uz njeno znanje ili bez njenog znanja, tek se treba utvrditi.

Rezultat je očekivano katastrofalan, potencijalno najveća međudržavna afera između Hrvatske i BiH od kraja rata (a bilo je svega) te jedan od najvećih špijunskih skandala u povijest RH kojih također nije manjkalo, navodi novinar Indexa.hr Gordan Duhaček.

Tužilaštvo BiH je danas potvrdilo da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima vezani za ovaj slučaj. Najavljeno je da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informirsano niti su dešavanja prijavljena ovoj instituciji.

 

Mektić sve potvrdio

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim slučajem.

“Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet”, rekao nam je Mektić.

Ministar Mektić je kazao kako sumnja da će Tužilaštvo BiH išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem”, konstatovao je Mektić.

 

Kako je Žurnal opisao tajnu operaciju

Portal Žurnal jučer je objavio  priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji. “Hrvatski obavještajci” bili su uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH te pritom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju tisuće članova.

“Upravo je Bandić, prema informacijama Žurnala, ali i sigurnosnih agencija BiH, tokom 2018. godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica.

Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, Bandić je u Dubnici, po uzoru na svoje kolege u Hrvatskoj, također pokušao vrbovati selefije da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete s oružjem koje bi kasnije odnijeli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila provedena policijska akcija. Sve bi se obavilo u suradnji s MUP-om Republike Srpske, a koordinator tih aktivnosti trebao je biti novinar RTRS-a i Dodikov prijatelj Mato Đaković”, piše Žurnal.

 

Potvrda ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića

Novinar Đaković je pak opisan kao osoba koja je pritom bila svojevrsna veza s vlastima RS-a kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama. Đaković je bio taj koji je posredovao da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS-a preuzmu pakete s oružjem.

Sve to je u tom trenutku ipak bila tek eksplozivna priča jednog medija, bez konkretne službene potvrde, a onda se javnosti obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS).

“Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija SOA), op.a.) pokušala vrbovati jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su kombinirati jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njezina (predsjednice RH) teza te pokušala iskonstruirati jedna takva priča”, kazao je Mektić.

 

“Cilj je diskreditacija BiH”

Ministar sigurnosti BiH je potvrdio da je u svemu “sudjelovao jedan broj lica iz BiH”. “Između ostalog i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH”, naveo je on i dodao: “Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, onda smo poduzeli neke mjere da se to spriječi i dovede do kraja jedna takva operacija”. Kazao je da “apsolutno vjeruje u naše agencije koje su to radile”.

“Mi smo svojim aktivnostima presjekli jednu takvu aktivnost, nismo dopustili da se iskonstruira jedna takva operacija koja bi imala cilj da se ponese i prenese jedna vrlo, vrlo ružna poruka i diskreditira država BiH”, naglasio je Mektić.

 

NAJVEĆA MEĐUDRŽAVNA AFERA IZMEĐU HRVATSKE I BiH OD KRAJA RATA: “Kolindi se ne piše dobro zbog najvećeg ŠPIJUNSKOG SKANDALA u povijesti Hrvatske”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-