KURTI OTVORENO PORUČIO, KAKO LI ĆE VUČIĆ REAGOVATI NA OVO: Nijedna susjedna država neće biti sigurna od Srbije dok ne postane…

,Kosovo se suočava s prijetnjama iz inostranstva, posebno iz Srbije, rekao je premijer Kosova Albin Kurti drugog dana Mirovnog foruma u Parizu, dodavši ovom prilikom i da ideja o razmjeni teritorija nije mrtva, ali da ne postoji mogućnost da bude provedena.

 

 

Kurti ipak navodi da je projekat razmjene teritorija propao.

 

 

Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog Saveza, Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvala.

 

 

Živimo u vremenima kada je ovaj projekat razmjene teritorija propao, ali ideja nije mrtva i to često vidim kada se sastanem ili slušam predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića) kako javno govori ili tokom sastanka u Bruxellesu.

 

 

Ljudi koji su nekoliko godina sanjali o razmjeni granica teško se oslobađaju nostalgije i ogorčenosti i da učestvuju rješenju koje bi bilo demokratsko i evropsko.

 

 

Uprkos neuspjehu projekta, ideja postoji, ali bez mogućnosti da se provede. Što prije normaliziramo odnose sa de jure i de facto priznanjem, bit će bolje za sve – ocijenio je Kurti.

 

 

Kosovski premijer je naveo da nijedna od susjednih država Srbije neće biti sigurna od toga dok ne uđe u Evropsku uniju.

 

 

S jedne strane, oni žele da vide podjelu Kosova, željeli bi teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. S druge strane, svjedoci smo destabilizirajućih napora u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, susjedima Srbije, ponekad i u Sjevernoj Makedoniji. Susjedi Srbije, sve dok nisu dio EU-a, nisu sigurni od Srbije i o tome u Briselu trebaju voditi računa – smatra Kurti, kojeg prenose mediji na Kosovu.

 

 

Kurti je rekao da se Ruskoj Federaciji dopadaju napori da se destabilizira Balkan, koji, prema njegovim riječima, imaju širenje u smislu skretanja pažnje s agresije koju je Rusija započela prije dvije godine u Ukrajini.

 

 

On je podsjetio na događaj u Banjskoj, navodeći da je to trebalo da bude izgovor za ulazak srpske vojske na Kosovo.

 

(Novi)

(506)

KURTI OTVORENO PORUČIO, KAKO LI ĆE VUČIĆ REAGOVATI NA OVO: Nijedna susjedna država neće biti sigurna od Srbije dok ne postane…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-