KO SU ŽENE I UDOVICE KOJE IZ SIRIJE U SUBOTU STIŽU U BIH…

Do kraja sedmice u BiH iz Sirije bi, ako ne bude neplaniranih dešavanja, na Sarajevski aerodrom trebalo sletjeti 35 bh. državljana, među kojima je sedam žena i 16 djece, nezvanični su podaci Avaza dobiveni od sigurnosnih agencija.

 

 

Tvrdnje ministra

 

U ovoj grupi je i devet pripadnika Islamske države (ISIL), koji su se borili za ovu terorističku organizaciju nepune četiri godine. Oni su u BiH trebali stići u oktobru, ali je dolazak odgođen nakon napada Turske na kurdske položaje. Među njima su i Abdulah Čurt, ali i Jasmin Keserović.

 

Kada su u pitanju žene i djeca, u Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde da ne znaju njihova imena. Ministar Dragan Mektić, čiji se podaci uzimaju s rezervom, tvrdi da u Sarajevo slijeću u subotu i da će trogodišnje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.

 

Prema informacijama, provjerava se je li jedno dijete, koje je u Siriji ostalo također siroče, a na spisku je za deportaciju, uopće preživjelo napade.

 

Iako se o spisku žena ne govori, prema nezvaničnim podacima „Avaza“, u Sarajevo bi mogla sletjeli Adela Dolamić s troje djece. Njen suprug Nermin Jahić nastradao je u Siriji prije dvije i po godine. Ona se otad nalazi u kampu El-Roj.

 

Njena sestra Alema, koja dvije godine na sve načine pokušava da vrati sestru, kazala je da se jučer raspitivala o povratnicima, ali da joj niko ništa nije želio reći.

 

Ako ih bude Turska deportirala, moja sestra je onda sigurno na spisku. Ne znam, vidjet ćemo. Želja mi je da zagrlim njenu djecu i nju. Država je ranije trebala pomoći da se svi vrate – kaže nam Alema. Šta zna Tužilaštvo.

 

Na spisku žena je i navodna supruga Ibre Ćufurovića Amina Kečo s dvoje maloljetne djece, ali i Muamera Muhamedagić iz Cazina s četvero djece. I Muhamedagić je u Siriji ostala udovica.

 

Informaciju o povratku Ćufurovićeve supruge nedavno je najavilo i Tužilaštvo BiH, s obzirom na to da mu se sudi za pridruživanje ISIL-u.

 

On je jedini do sada deportirani bh. državljanin.

 

Majka i kćerka u zarobljeništvu

 

Prema informacijama sigurnosnih agencija, u Siriji se nalaze i Meliha Delić, Aida Kobić, Ćazima Hodžić, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić, Emina Džinić, Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Edina Mulalić.

 

U zarobljeništvu su i Mela Horić, Almedina Mujčinović i njena majka Fatima.

KO SU ŽENE I UDOVICE KOJE IZ SIRIJE U SUBOTU STIŽU U BIH…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-