KLIMATOLOG DŽENAN ZULUM ZA “SB”: Ovaj oktobar je jedan od najtoplijih, ali ubrzo slijedi…

Izuzetno visoke temperature u oktobru u našoj zemlji bile su povod da kontaktiramo Federalni hidrometereološki zavod i provjerimo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima, te kakvi su statistički parametri za mjesec oktobar u odnosu na prethodna mjerenja.

 

 

“Ukoliko se nastavi razdoblje ovako visokih temperatura do kraja mjeseca ili dođe čak do povećanja temperature, ovaj oktobar smatraće se jednim od najtoplijih od kada se na prostoru Bosne i Hercegovine bilježi mjerenje”, – istakao je za naš portal Dženan Zulum iz Odsjeka za klimatološka istraživanja i studije Federalnog hidrometereološkog zavoda.

 

Rekordno mjerenje temperature zraka u oktobru u Bosni i Hercegovini zabilježeno je u Mostaru 1911. godine kada je izmjereno 39,3 stepena a zatim u Jajcu 1902. godine kada je izmjereno 37.5 stepeni Celzijusa.

 

“Ukoliko se gleda apsolutni maksimum, izmjerena visina temperature zraka u ovom mjesecu nije izuzetak u odnosu na prethodna mjerenja u oktobru. U mnogo navrata je izmjerena veća apsolutna maksimalna temperatura zraka u oktobru”, – rekao je Zulum.

 

alt

 

“Međutim, ukoliko za parametar koristimo srednju temperaturu zraka koja do sada u oktobru iznosi 13.6 stepeni Celzijusa, onda možemo govoriti o jednom od najvećih zabilježenih temperatura u oktobru, od kada se na prostoru BiH bilježe metereološka izračunavanja.

 

U 2004. godini izmjerena je nešto veća srednja temperatura zraka i iznosila je 13.9 stepeni, a u oktobru prošle godine izmjerena srednja temperatura zraka bila je manja, i iznosila je 13.1 stepeni Celzijusa. U Sarajevu prosjećna temeperatura zraka u oktobru do sada iznosi 10,4 stepena celzijusa, “ – naglasio je Zulum.

 

Za naredni period očekuje se toplo i suho vrijeme za dane vikenda, kao i za ponedjeljak.

 

”Od utorka dolazi fronta koja će smanjiti temperature i donijeti padavine. U višim planinskim predjelima naše zemlje nije isključen ni snijeg, dok će u nižim predjelima padati sitna kiša”, – istakao je Zulum.

(406)

KLIMATOLOG DŽENAN ZULUM ZA “SB”: Ovaj oktobar je jedan od najtoplijih, ali ubrzo slijedi…

About The Author
-