EKSKLUZIVNO: Kako je propalo hapšenje Šešelja u Sarajevu u maju 1991. godine? (FOTO)

Šešelja je iz Sarajeva odvezlo vatrogasno vozilo, pod rotacijama, koje mu je osigurao jedan istaknuti SDS-ovac, šef vatrogasne brigade.

 

 

Vojislav Šešelj trebao je biti uhapšen u Sarajevu u maju 1991.godine, ali se to sticajem čudnih okolnosti nije dogodilo.

 

Trebalo se dogoditi nakon gostovanja četničkog vojvode i lidera Srpske radikalne stranke u emisiji “Umijeće življenja” koje je u Sarajevu snimao srbijanski voditeljski trojac Aleksandar Tijanić, Dragan Babić i Mirjana Bobić-Mojsilović.

 

Šešeljev dolazak u Sarajevu je izazvao brojne reakcije, čak je organiziran i protestni miting ispred zgrade Narodnog pozorišta. Nakon mitinga napadnut je novinar Aleksandar Tijanić, a napadači su se u policiji branili da su poznatog novinara pomiješali sa četničkim vojvodom Šešeljem.

 

Dva dana prije dolaska u Sarajevo Šešelj je posjetio Romaniju, gdje je ispred epske Novakove pećine postrojio jedinicu svojih do zuba naoružanih, četničkih dobrovoljaca.

 

Njegov vatreni, ratnohuškački govor u kojem je pozivao na rat, ubijanja, protjerivanja Hrvata i Bošnjaka…snimile su kamere sarajevske Službe državne bezbjednosti.

 

Policijska procjena je bila da je u Šešeljevom militantnom hepeningu na Romaniji bilo dovoljno elemenata krivičnih djela (širenje vjerske i nacionalne mržnje, nelegalno posjedovanje oružja…) da bi ga se moglo uhapsiti i sudski procesuirati.

 

(Sarajevska policija već je imala slična iskustva sa Šešeljem kada ga je 1984.godine uhapsila u vozu Sarajevo-Beograd, nakon čega je osuđen na osam godina robije.)

 

Nakon snimanja emisije “Umijeće življenja” na sarajevskoj Sceni Obala, Šešelj je uz jako stranačko osiguranje SDS-a odvezen na ručak u Klub delegata, gdje su mu domaćini bili Radovan Karadžić i brojni drugi čelnici SDS-a.

 

Radni ručak je trajao dugo, do ranih noćnih sati.

 

Policijski plan je bio da ga se uhapsi tokom povratka na Pale, pa su na toj cesti od Vijećnice do, kasnije ratne prijestolnice RS-a, raspoređene brojne policijske patrole koje su kontrolirale promet sa nalogom da uhapse Šešelja.

 

Međutim, policijski lov na četničkog vojvodu je propao, on se bezbjedno dočepao Pala, odakle su ga njegovi dobrovoljci ispratili do Srbije.

 

Kako je kasnije utvrđeno, Šešelja je iz Sarajeva odvezlo vatrogasno vozilo, pod rotacijama, koje mu je osigurao jedan istaknuti SDS-ovac, šef vatrogasne brigade u Novom Sarajevu…

 

(S.A.)

(214)

EKSKLUZIVNO: Kako je propalo hapšenje Šešelja u Sarajevu u maju 1991. godine? (FOTO)

About The Author
-