BOMBA IZ BRISELA: BiH 2019. postaje punopravna članica Evropske unije

Stvari za Bosnu i Hercegovinu ispale su bolje nego što se i u najoptimističnijim procjenama moglo očekivati.

 

Nakon što je BiH u februaru ove godine zvanično podnijela aplikaciju za prijem u EU, na preporuku Savjeta Evropske unije, šefovi evropskih država i vlada sinoć su donijeli odluku da BiH po hitnoj proceduri na ljeto 2019. godine bude primljena u EU i postane njena 29 članica. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk istakao je da i pored brojnih problema s kojima se trenutno suočava, EU ima veliki dug prema BiH te da odluka o vanrednom prijemu naše zemlje u njeno članstvo predstavlja historijski trenutak kojum evropska budućnost i trajni napredak Bosne i Hercegovine postaju neupitni:

“BiH zaslužuje da bude dio naše velike evropske porodice i na ostalim članicama je da učine sve kako bi pomogli ovoj zemlji da se u što skorijem roku integriše u našu zajednicu, kao i da u narednim mjesecima do ulaska ispuni još potrebne obaveze i uskladi svoje zakone sa zakonodavstvom Evropske unije. Ovim šaljemo poruku i ostalim državama Zapadnog Balkana da ih čim prije želimo vidjeti u Evropskoj uniji. Cilj ujedinjene Evrope zasnovane na suživotu, toleranciji i međusobnoj saradnji na dohvat je ruke”.

Dobrodošlicu našoj zemlji u EU poželjela je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona se je građanima naše zemlje uputila sljedeće riječi:

“Sljedeće godine će BiH postati članica Evropske unije. Evropska će unija tada imati 29 država članica i radujemo se novoj članici’, rekla je Angela Merkel na početku poruke.  

Njemačka je kancelarka podsjetila da je BiH još 2000. priznata kao zemlja potencijalni kandidat za članstvo u EU, kad su započeli ‘višegodišnji naporni pregovori’

„BiH se morala promijeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu provedbe novih reformi“, podsjetila je.

„Čestitam BiH, što je zajedno s nama prešla taj put i što je, nakon velikih patnji i razaranja koje je ta zemlja doživjela, došlo do toga da Bosanci i Hercegovci postanu dio velike porodice evropskih naroda’, poručila je njemačka kancelarka, uz napomenu da pristupom EU ne prestaje ‘politički rad’.

“Posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije trebaju se poduzeti daljnji koraci’, rekla je, upozoravajući i na potrebu provedbe daljnjih reformi u području ekonomije i tržišta rada.

“Ali to ne vrijedi samo za novu članicu BiH, to vrijedi za sve nas. Jer Europa živi u svijetu koji se mijenja i mi moramo uvijek iznova pokazivati da smo konkurentni i da možemo izvoziti naše proizvode kako bi u našim zemljama nastajala nova radna mjesta”, navela je Merkel.

 

Reakcije u BiH

Šok, nevjerica i radost osjećanja su s kojima je većina bh. političara dočekala vijest o prijemu naše zamlje u Evropsku uniju. Člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je da je ovo historijski dan za BiH i priznanje za velike rezultate koje su bh. vlasti u posljednjih godinu i po dana ostvarile:

“S ponosom mogu kazati da smo tokom godine pripremili sve obećano, kako bismo čuli ovu radosnu vijest. Ovaj put nije lak za sve nas, ali pozitivna energija je motiv da mi nastavimo dalje u našem putu. Godina iskušenja je pred nama, da unaprijedimo ekonomske i socijalne prilike u BiH i da budemo vjerodostojni na putu ka EU obitelji koja nema alternative za sve nas u BiH”, kazao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović izjavio je da će prijem u članstvo u EU BiH učiniti kredibilnom i trajno stabilnom državom:

Smatramo da je koalicija sa SBB-om doprinijela stabilizaciji prilika u BiH. BiH ide u EU, raste prikupljanje sredstava iz direktnih i indirektnih poreza, industrijska proizvodnja, raste BDP, broj zaposlenih, noćenja turista, izvoz, pokrivenost uvoza izvozom… Svi ti vitalni parameteri su između dva i četiri posto, ali građani to još ne osjete u svakodnevnom životu jer to nisu neke dramatične promjene, ali se definitivno može reći da  BiH krenula pravim smjerom i da treba ubrzavati te pozitivne procese” – istakao je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra kako je ovo vjerovatno najveći presedan koju je EU napravila u svojoj historiji te da je ova institucija dobila povjerenje u našu zemlju i prepoznale odlične rezultate koje je Vijeća ministara napravilo u posljednjih godinu dana:

„Sve što je Vijeće ministara BiH uradilo u 2015. godini na putu evropskih integracija bio je nužan uvjet i odličan uvod za prijem u EU kao jednog od najvažnijih događaja u historiji ove zemlje  koji još jednom potvrđuje jasnu evropsku budućnost BiH“ – poručio je Zvizdić.

Donekle drugačiji stav izrazio je premijer RS Milorad Dodik:

“Pozdravljam odluku EU, ovo je svakako značajan dan za BiH. No, ako neko misli da će sada u narednom periodu ulazak u EU moći iskoristiti za ucjenjivanje RS-u i postavljanje nekakvih ultimatuma da se odreknemo ijedne od naših nadležnosti grdno se vara. Bosna i Hercegovine može biti dio EU jedino s Republikom Srpskom kao snažnom federalno jedinicom u njenom sastavu”.

Sljedeći koraci koji slijede za našu zemlju su izjašnjavanje na referendumu o prijemu u članstvo, te potpisivanje ugovora u pristupu koji moraju da ratifikuju i sve članice EU, kao i bh. parlament.

 

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna i nenamjerna!

(60371)

BOMBA IZ BRISELA: BiH 2019. postaje punopravna članica Evropske unije

| Bosna i Hercegovina, Satirka, Slider, Vijesti |
About The Author
-