Čuju se pucnji: Policija blokirala cestu nakon ubistva policajaca na sjeveru Kosova, zatvoren granični prijelaz Brnjak

Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vreme napadnute sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa

 

 

Kosovski policajac ubijen je u nedjelju rano ujutro u selu Banjska na sjeveru Kosova, nakon čega je policija blokirala glavni put koji vodi ka selu Banjska sa magistralnog puta Priština – Raška.

 

 

Kako javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE), saobraćaj je blokiran i nema puno ljudi.

 

 

Također, ekipa RSE koja se nalazi na terenu javlja da se čuju pucnji na dionici sa koje se skreće prema mjestu Banjska, na području općine Zvečan. U Rudaru kod Zvečana su prisutne specijalne jedinice kosovske policije.

 

 

Povodom ubistva policajca, u nedjelju ujutro se oglasio premijer Kosova Albin Kurti, navodeći da u objavi na Facebooku da je kosovska policija napadnuta u selu Banjska i nazivajući taj napad terorističkim.

 

 

Kurti je naveo da organizirani kriminal uz “političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda napada Kosovo”.

 

 

Također je kazao da je ubijeni policajac bio narednik, dok je naveo da je u napadu povrijeđen jedan policajac koji je van životne opasnosti.

 

 

“U ovom trenutku nastavlja se pucnjava iz vatrenog oružja različitih kalibara po našoj policiji. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim oružjem”, napisao je Kurti u nedjelju oko 7.30 sati, najavljujući da će u nedjelju biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Kosova.

 

 

Tenzije na sjeveru Kosova traju od maja kada u općinama na sjeveru, koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, nisu prihvatili nove albanske načelnike.

 

 

Situacija je povremeno eskalirala u nasilje, a međunarodna zajednica zatražila je od Kosova da radi na smirivanju tenzija.

 

 

Zatvoren granični prijelaz Brnjak

 

Granični prijelaz Brnjak, između Kosova i Srbije, u nedjelju je zatvoren, navedeno je na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

 

 

Ovaj prijelaz je i u proteklom periodu bio nekoliko puta zatvaran, zajedno s prijelazom Jarinje, u vrijeme povećanih napetosti između Kosova i Srbije.

 

 

Objašanjavajući okolnosti napada u kome je ubijen policajac, policija Kosova saopćila je da je ranije da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

 

 

 

 

Granični prijelaz Brnjak, između Kosova i Srbije, u nedjelju je zatvoren
“Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe”, saopćila je policija.

 

 

Iz policije ističu da su reagirali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uvjete za pružanje pomoći i povlačenje, navodeći da su dvojica policajaca povrijeđena.

 

 

“Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vreme napadnute sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa”, kaže se u saopćenju.

 

 

Policija Kosova tvrdi da poduzima korake s ciljem održavanja reda i javne sigurnosti, kao i privođenje odgovornih za napad.

 

 

Osude napada iz međunarodne zajednice

 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier osudio je “orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju”.

 

 

“Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi”, objavio je Hovenier na društvenoj mreži X.

 

 

 

 

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode, također, se oglasio na društvenim mrežama, poručujući da se moraju pronaći počionioci ubistva te izvesti pred lice pravde.

 

 

“Vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu”, napisao je Rode na društvenoj mreži X.

 

 

Šefica misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Karolina Ziade (Caroline Ziadeh), oštro je osudila ubistvo kosovskog policajca na severu i slučaj opisala “tragičnim incidentom”.

 

 

Optužbe prema Srbiji

 

Napad su prethodno osudili i brojni dužnosnici Kosova i za ovaj slučaj okrivili Srbiju.

 

 

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su ubistvo na sjeveru “planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne skupine”.

 

 

“Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizirajuću moć kriminalnih bandi, organiziranih od Srbije, koje već duže vrijeme, što je dokazano i napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj destabilizirati Kosovo i regiju”, navela je Osmani na društvenim mrežama.

 

 

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije da osude, kako je rekao, “ovu otvorenu agresiju na Kosovo”.

 

 

Šef kabineta predsjednice Kosova Blerim Vela rekao je da su “mali zeleni” Srbije s oklopnim vozilima ušli 15 kilometara unutar teritorije Kosova, ističući da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “pokrenuo neviđenu agresiju na Kosovo”, ali da “neće uspjeti”.

 

 

‘Kurti pojurio da optuži Srbe’, poručili iz Beograda

 

Prva reakcija na ubistvo policajca na sjeveru Kosova u nedjelju je stigla od predsjednik Skupštine Srbije Vladimira Orlića, inače funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke koji je izjavio da je premijer Kosova “odmah prvi pojurio da optuži Srbe”.

 

 

“Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste videli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli. Sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve”, rekao je Orlić za Prvu TV.

 

 

Na sjeveru Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotiralo aprilske lokalne izbore a kao rezultat toga na vlast u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došli su albanski načelnici.

 

 

Oni su potom krajem maja uz pomoć policije ušli u općinske zgrade što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

 

 

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

 

 

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

 

(Raport)

(1223)

Čuju se pucnji: Policija blokirala cestu nakon ubistva policajaca na sjeveru Kosova, zatvoren granični prijelaz Brnjak

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-