CIJEPANJE ZASTAVE IZAZVALO HAOS U SRBIJI: Glumac Branislav Trifunović koji je za to optužen stigao do Tužilaštva, tuže da Vučićevi…

Isprva, nekako se na mrežama pojavila informacija da je glumac Branislav Trifunović pocijepao zastavu. Onda je nekako pojašnjeno da je to toga došlo tokom predstave, koju je iz revolta dio publike napustio.

 

 

Društvene mreže u Srbiji posljednjih dana gore zbog slučaja, koji se, čini se, nije ni desio, ili barem nije na način na koji se o njemu raspravlja. Cijepanje zastave i glumac Branislav Trifunović koji je za to “optužen” stigli su tako da Skupštine Srbije, ali i – Tužilaštva.

 

Kada je na Festivalu mladih pozorišnih stvaralaca “Metamorfoza” u Vranju odigrana predstave “Pad”, koja se igra već godinu dana, niko nije slutio da će scena sa kraja komada, kada djevojčica rašiva srpsku zastavu kako bi napravila haljinu, izazvati toliki haos.

 

Isprva, nekako se na mrežama pojavila informacija da je glumac Branislav Trifunović pocijepao zastavu. Onda je nekako pojašnjeno da je to toga došlo tokom predstave, koju je iz revolta dio publike napustio.

 

Uslijedile su svađe, rasprave, optužbe i pitanje – da li je cijepanje zastave uvijek kažnjivo i kada nije.

 

A zapravo, Trifunović zastavu Srbije u predstavi “Pad” koja je odigrana prije nekoliko dana u Vranju nije pocijepao.

 

Štaviše, njegov lik je na kraju te predstave mrtav, a zastavu rašiva mlada glumica, koja u tom komadu glumi njegovu kćerku.

 

Ipak, prije nego što se čitav slučaj raspleo pale su teške optužbe, jedna krivična prijava, a o svemu se raspravljalo i u Skuštini Srbije.

 

Krivična prijava podnio je predsjednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić zbog, kako u njoj piše, “u toku izvođenja predstave pocijepao zastavu”, a kao dokaz za to podnosilac prijave prilaže medijske članke i izjave.

 

– One spodobe koje cijepaju srpsku zastavu, pa to poslije pravdaju nekakvom umjetničkom slobodom. Ma nemoj. Umjetnička sloboda, jel? Ja zaista ne znam šta je potrebno u ovoj zemlji da tužilaštvo konačno pokrene postupak protiv ovog Trifunovića – rekao je Aleksandar Marković iz SNS, prenosi N1.

 

Šta se desilo, pojasnio je i sam Trifunović.

 

– Djevojčica čijeg sam oca igrao, nakon što je lik koji igram poginuo na građevini, u nemogućnosti, jer je ostala sama, oblači se u nešto što jeste srpska zastava i pjeva neku pjesmu, dok pozadi idu imena svih ljudi koji su poginuli – objasnio je on

 

Reditelj predstave Kokan Mladenović, koji je pojasnio da u njegovoj predstavi ne postoji scena u kojoj “Bane cijepa zastavu, a koja je ovih dana povod za najgnusnije laži, napade i pozive na linč, počev od tabloida, pa sve do skupštinske govornice”.

 

Oglasilo se i Udruženja dramskih umjetnika Srbije (UDUS) koje je smatra da je “grubim falsifikovanjem činjenica vezanih za učešće glumca Branislava Trifunovića u predstavi “Pad”, u režiji Kokana Mladenovića, stvorena atmosfera linča”.

 

– Predstava “Pad” je dostupna gledaocima, a njen sadržaj je nepromijenjen od premijere koja je bila u decembru 2018. godine do danas i u njoj ne postoji ono zbog čega se optužuje Trifunović – saopštilo je UDUS.

 

Da li je dozvoljeno cijepati zastavu?

 

U krivičnom zakoniku Republike Srbije piše da se ovakvo djelo neće kažnjavati ukoliko je učinjeno u svrhu kritike, u izvrđavanju službene dužnosti, odbrani nekog prava…

 

– Neće se kazniti za djelo iz čl. 173. do 175. ovog zakonika učinilac ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom djelu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio – piše u članu 176 Krivičnog zakonika.

 

Kako bi ukazali da sa čitavom pričom nešto nije u redu, pozorišni poslenici su se malo i našalili.

 

– Ja, Milena Bogavac, po zanimanju dramaturškinja iz Beograda, priznajem da sam kriva za tuču navijača i ubistvo mladića u komadu “North Force”; s*******e maloljetnice u komadu “Dragi tata” i stavljanje u promet psihoaktivnih supstanci u komadu “3, 4 sad” – napisala je ona na svom Tviter nalogu.

(362)

CIJEPANJE ZASTAVE IZAZVALO HAOS U SRBIJI: Glumac Branislav Trifunović koji je za to optužen stigao do Tužilaštva, tuže da Vučićevi…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-