LOŠA VIJEST ZA BiH: Izostao dogovor Hrvatske i Slovenije, radioaktivni otpad dolazi na bh. granicu?!

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu danas postigle dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina, a hrvatski ministar Tomislav Ćorić kao moguću lokaciju za opasni otpad ponovi spominje Trgovsku goru na granici s BiH.

 

 

Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina.

 

On je naveo da bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad.

 

Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao uticaj na životnu sredinu.

 

On je, komentarišući napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”.

 

Na Bledu su danas i članovi Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada, koji su pratili ishod razgovora i namjeravaju da se sastanu sa hrvatskim resornim ministrom.

 

“Mi ovdje danas ne protestujemo. Kako izgleda kada protestujemo pokazali smo u petak, 27. septembra, kada je oko 2.000 okupljenih u Novom Gradu reklo ne radioaktivnom otpadu, iskorištenim izvorima i nuklearnom gorivu iz Nuklearne elektrane Krško”, rekao je predsjednik “Grin tima” Mario Crnković.

 

Sa protesta u Novom Gradu u petak, 27. septembra, građani su poručili da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

 

Na protestu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti opština i gradova u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske.

 

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

 

Hrvatski ministar Tomislav Ćorić komentirao je sastanak sa slovenskom Ministricom infrastrukture Alenkom Bratuštek te je rekao kako će se “sljedeća sjednica na međudržavnoj razini održati krajem ove godine, a najkasnije do kraja siječnja 2020. te to ostavlja prostor za dodatne razgovore i konzultacije po ovom pitanju.

 

“Da budemo kristalno jasni, varijanata skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na razini Nuklearne elektrane Krško, za Hrvatsku nije dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da trješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad…”

 

Što se tiče kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora koja se spominje kao potencijalna lokacija za odlaganje otpada, ministar Ćorić je rekao kako je “vojarna Čerkezovac proglašena neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva obrane i u tom smislu spremna je za primopredaju te u konačnici za pripremne radove. Hrvatska najkasnije do 2025. godine mora preuzeti otpad koji se u ovom trenutku nalazi na području nuklearne elektrane” istaknuo je.

 

Na pitanje kako će umiriti mještane općine Dvor i stanovništvo u susjednoj Bosni i Hercegovini koje se brinu zbog odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao: “Mi od danas do dolaska neutraliziranog otpada na lokaciju imamo dovoljan broj godina da razgovaramo.”

 

“Ono što svakako želim naglasiti jest da svaka rasprava po ovom pitanju mora biti utemeljena i argumentirana. Ono što nažalost prevladava u medijskom prostoru i vrlo često dolazi s druge strane granice, iz BiH, je jedna kakafonija koja se temelji na širenju jednog bezrazložnog straha po pitanju ovog procesa.”

 

O stavu mještana Dvora koji ne žele otpad u svojoj blizini, ministar je rekao: “Žao mi je što se stvorila takva atmosfera, ali ovdje je riječ o procesu, o realizaciji projekta koji je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a ova lokacija već desetljećima postoji kao jedna od lokacija. Sva pitanja će u narednom razdoblju biti riješena, a sada ćemo pristupiti komunikaciji.”

 

Na pitanje ima li BiH pravo glasa po pitanju mjesta odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao kako “apsolutno ima, po svim okolišnim pitanjima. Onog trenutka kada ovaj projekt bude tražio potvrdu ne samo domaće, već međunarodne stručne javnosti, u tom trenutku se okolne zemlje, pa i BiH, mogu jasno refeirati na njegove tehničke i sve ostale projektne specifikacije.”

 

Što se tiče stopiranja projekta, Ćorić je rekao kako “oni mogu projekt stopirati ako ne bude zadovoljavao najviše ekološke standarde. Međutim, on će ih zadovoljavati. Nikakva opcija koja neće biti po najvišim ekološkim standadrima iz perpektive Ministarstva i Fonda ne dolazi u obzir.”

(230)

LOŠA VIJEST ZA BiH: Izostao dogovor Hrvatske i Slovenije, radioaktivni otpad dolazi na bh. granicu?!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-