BRENDOVI KOJI NAS LAŽU: KINDER MILCH SCHNITTE, MILKA, DM… A U STVARNOSTI JE SKROZ DRUGAČIJA PRIČA…

MILKA ČOKOLADE

 

Još jedna skandalozna reklama sa opasnim porukama, koja se godinama emituje na TV-u, jeste ona za Kinder Milch Schnitte koje se prezentuju kao super zdravi obrok za djecu, pun mlijeka, meda i žitarica.

Međutim, valjda je svakom jasno da je stvarnost posve drugačija… Suludo je i pomisliti da jedan industrijski proizvod prepun šećera, masti i emulgatora može biti predstavljen kao zadrav obrok za djecu. To je potvrdila i analiza rađena u Njemačkoj, koja je pokazala da Kinder Milch Schnitte sadrže oko 60 posto masnoće i šećera više od, recimo, torte sa šlagom, tako da sve tvrdnje o “zdravom međuobroku” padaju u vodu.

Njihov proizvođač, zloglasni Ferrero, tu nije stao, nego je smanjio i gramažu proizvoda sa 35 na 28 grama, a zadržao istu cijenu. Samo se čeka neki ogorčeni kupac sa viškom vremena koji će tužiti Ferrero.

Milka je na našim prostorima najpopularnija vrsta mliječne čokolade koja se kod nas često prezentira kao jedna od najboljih na tržištu.

Međutim, činjenica je da su Milka čokolade preslatke, a ako uporedite okus čokolade koja se prodaje na našem tržištu s onom koja se prodaje u EU, odmah će vam biti jasno da o vrhunskoj kvaliteti tu nema ni govora. Šta nam se sve u njoj “pakuje”, vjerovatno nikada nećemo saznati, ali zato nije zgoreg biti na oprezu i dobro razmisliti, naručito pri kupovini Milka čokolada na “akciji”.

Da ne spominjemo i činjenicu da je cijena ove čokolade tokom godina rasla, a gramaža se smanjivala.

Zaključite sami zašto se Milka čokolada u zemljama Evrope uopšte ne smatra nekom delicijom, već spada u kategoriju jeftinijih i nekvalitenijih slatkiša.

 

DELIMANO

Kada odete u supermarkete, sa svih strana vam se nudi „vrhunsko“ posuđe sa nevjerovatnim svojstvima koja će vaše kuhanje podići na sasvim novi nivo. Kako da ne!

Međutim, brend koji nas najviše bombarduje takvim informacijama svakako je Delimano, koji svoje proizvode bazira na keramičkom premazu na tavama.

Kako sami uporno i konstantno navode, keramički premaz predstavlja vrhunsku inovaciju u proizvodnji kuhinjskog posuđa. Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima, garantuju potpuno uživanje u zdravijim i ukusnijim obrocima, pripremljenim za mnogo kraće vrijeme i uz minimum masnoće.

Naravno, realnost je opet potpuno drugačija. Umjesto tave u kojoj možete peći uz minimum ulja, dobijete tavu u kojoj se hrana lijepi puno gore nego na ostalim najobičnijim (i puno jeftijim) tavama, a nemojte se začuditi i ako se vaša Delimano tava nakon kratkog vremena potpuno iskrivi.

O kvalitetnom i zdravom kuhanju možete samo sanjati, te zato razbijte zablude prije nego što se odlučite da (pre)skupo platite bilo koju tavu razvikanog brenda Delimano. Reklama je jedno, a iskustvo nešto sasvim drugo.

 

DM DROGERIE MARK

DM drogerie markt je jedan od najvećih lanaca drogerija u Srednjoj i Istočnoj Evropi, a u Bosni i Hercegovini osnovan je 2005. godine, dok je prva bosanskohercegovačka DM prodavnica otvorena u junu 2006. u sarajevskom naselju Dobrinja. Danas je DM zastupljen širom Bosne i Hercegovine s 55 prodavnica.

Od svog otvaranja DM u BiH posluje jako uspješno, i to ponajviše zahvaljujući našem mentalitetu koji sve proizvode iz Njemačke smatra kvalitetnim i superiornijim u odnosu na ostale proizvode iz drugih zemalja.

Naime, asortiman DM-a u Bosni i Hercegovini obuhvata, između ostalog, i 22 dm robne marke, a u cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana i prirodna kozmetika.

Upravo te marke (pre)često se povlače iz prodaje zbog štetnih sastojaka, bilo da je riječ o dječijoj hrani, žitaricama, kašicama…, za koje je utvrđeno da sadrže (čak!) otrovne supstance.

A “akcije” u DM-u su posebna priča! Velika većina proizvoda koji ne spadaju u njihovu robnu marku dosta su skuplji nego u ostalim trgovinama, čak i kad je neki od tih proizvoda na rasprodaji.

Provjerite prije nego što se zaletite i na “akciji” kupite papreno naplaćen proizvod koji ćete negdje drugo platiti jeftinije po regularnoj cijeni!

 

Izvor: nasakuhinja

(89)

BRENDOVI KOJI NAS LAŽU: KINDER MILCH SCHNITTE, MILKA, DM… A U STVARNOSTI JE SKROZ DRUGAČIJA PRIČA…

About The Author
-