AMERIKANCI SE VRAĆAJU MA BALKAN: Washington šalje Palmera da pogura pregovore Beograda i Prištine

Američki State Department imenovaće novog specijalnog predstavnika za Balkan u nastojanju da ponovo pokrene dijalog između Beograda i Prištine i okonča dug spor u jugoistočnoj Evropi. Kako prenosi magazin Foreign policy, to bi trebalo da bude američki diplomata Matthew Palmer.

 

 

Palmer, karijerni diplomata i iskusni poznavalac prilika na Balkanu, viđen je za novog specijalnog predstavnika, piše Foreign policy, pozivajući se na svoje izvore iz američke administracije. Imenovanje Palmera predstavlja posljednji pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da se izbore sa tenzijama između Beograda i Prištine, dvije decenije nakon oružanog sukoba koji je izazvao intervenciju NATO-a i na kraju doveo do samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

 

Za neke od eksperata, Palmerovo imenovanje bi dobro došlo za razvoj regiona koji su američki zvaničnici često previđali, makar nakon vremena intenzivnih napora da se okončaju krvavi ratovi 90-ih godina, piše ovaj medij. U tekstu se upozorava i na to da Kina i Rusija nastoje proširiti svoj uticaj na Balkanu, pa bi rješavanje davnašnjih razmimoilaženja u regionu pomoglo da se zemlje približe EU i Zapadu.

 

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Bruxellesa prekinut je prošlog novembra, nakon što su prištinske vlasti uvele tarife na srpsku robu i obećale da će ih ukinuti tek nakon što Srbija prizna suverenitet Kosova.

 

Napori čelnika EU, uključujući šeficu spoljne politike Federicu Mogherini, da doprinesu normalizaciji odnosa nisu bili uspješni, piše Foreign policy. Evropski lideri oklijevaju razgovarati o proširenju EU i pristupanju novih članica, što je ključni ekonomski i politički podsticaj da Beograd i Priština postignu konačni dogovor.

 

Palmer će zadržati svoj trenutni posao zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evroazijska pitanja, piše Foreign policy.

 

Ovaj magazin piše i da je SAD imala vodeću ulogu u uspostavljanju mira na Balkanu nakon ratova 90-ih i podsjeća da su prošle godine američke diplomate imale važnu ulogu u postizanju istorijskog dogovora između Grčke i susjedne Sjeverne Makedonije oko imena, popločavajući tako put Severnoj Makedoniji za ulazak u NATO.

 

Kosovo je, sa gotovo 90 odsto albanske populacije, proglasilo nezavisnost 2008. godine, a priznalo ga je više od 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i mnoge evropske nacije, podsjeća list.

 

“To nije uradila Rusija, koja održava bliske veze sa Beogradom. Palmerovo imenovanje dolazi nakon sastanka američkog državnog sekretara Mikea Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u New Yorku početkom avgusta. Pompeo je pozvao Vučića da ponovo pokrene razgovore i da se ‘uključi u duh kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da bi se postigao sporazum i otvorili potencijali obje zemlje”, piše magazin, pozivajući se na saopćenje State Departmenta.

(352)

AMERIKANCI SE VRAĆAJU MA BALKAN: Washington šalje Palmera da pogura pregovore Beograda i Prištine

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-