SCHMIDTOVA PORUKA IZ ZGRADE KOJA JE SIMBOL BORBE I OTPORA BiH: “Upravo sada kada se međunarodno pravo krši na granici EU i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat…”

(…) moramo pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosnovenost međunarodnog prava.

 

 

Visoki predstavnik Christian Shmidt poručio je, povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, da se u Bosni i Hercegovini neće ponoviti ono što se dešavalo tokom rata od 1992. do 1995. godine.

 

 

Schmidtsesusreo i  sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom u Sarajevu kazao da je ova posjeta kao i druge visoke posjete, pokazatelj da je međunarodna zajednica svjesna značaja Bosne i Hercegovine za regionalnu stabilnost.

 

 

 

 

“Zbog toga danas na 30. godišnjicu početka opsade Sarajeva imamo jasnu poruku.

 

 

Upravo sada kada se međunarodno pravo krši na granici Evropske unije i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat moramo pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosnovenost međunarodnog prava”, istakao je.

 

 

Kaže da ne strahuje od mogućnosti novog rata u Bosni i Hercegovini te da će uraditi sve na tome da se nikad ne ponovi ono što se dešavalo od 1992. do 1995.

 

 

O uspjehu Dejtona kaže da je to što su godine nakon Dejtona donijele mir. “Put prije Dejtona je bio predug i koštao je mnogo nedužnih života. Ja sa svoje strane mogu reći da se to neće ponovo desiti.

 

 

Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti. Ali, ovo kažem kao poruku svim onim ‘ludim’ koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi”, kazao je.

 

 

Zahvalan je vojnicima koji su dio EUFOR-a.

 

 

 

 

“Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici, EU i NATO-u da učestvuju u ovome.

 

 

Upravo dolazim iz Butmira gdje sam razgovarao sa komandantom EUFOR-a.

 

 

 

 

Želim se zahvaliti svim tim vojnicima, među kojima je i 200 mađarskih vojnika, koji daju doprinos Bosni i Hercegovini da nastavi u miru”, istakao je.

 

 

Visoki predstavnik je poručio da niko ne smije generisati bilo kakvu nesigurnost, a pozvao je i na deblokadu državne vlasti.

 

 

“Put od Dejtona do Bruxellesa ćemo zajedno nastaviti.

 

 

Trenutna kriza uzrokovana međusobnim blokadama više ne može ostati.

 

 

Zbog toga ćemo nastaviti pratiti šta se događa i nastavit ćemo sa diskusijama”, naveo je.

 

 

Prema njegovim riječima, uzda se u parlament i uzda se da je međuanarodna zajednica spremna podržati konstruktivne snage.

 

(SB)

(24)

SCHMIDTOVA PORUKA IZ ZGRADE KOJA JE SIMBOL BORBE I OTPORA BiH: “Upravo sada kada se međunarodno pravo krši na granici EU i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat…”

About The Author
-