SPREMA SE UKLANJANJE DODIKA: London u Sarajevu formirao operativni centar ZA RUŠENJE SRPSKE!

Britanci pokušavaju da kompromituju i sklone Dodika kako bi BiH ušla u NATO. Glavni operativci za obavljenje ovog prljavog plana su Entoni Monkton i Džordž Bazbi, koji u bezbednosnim krugovima pominjao i kao jedan od kreatora napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici jula 2015. godine.

 

Britanske obaveštajne službe instalirale su logistički i operativni centar u Sarajevu s ciljem da oslabe pozicije Milorad Dodika pred dolazeće izbore, a pojačale su svoje prisustvo i u Srbiji – saznaju Novosti iz diplomatskih krugova.

Dobro obavešteni izvori lista prenose nam da ova ofanziva agenata sa Ostrva ima strateško uporište u težnji da se medijskim i operativnim kompromitovanjem aktuelnog lidera Republike Srpske i njegove ideje vojne neutralnosti stvore uslovi za slabljenje „rusih akcija” u našem regionu i okretanje BiH ka NATO.

Prvu klapu dobro isplaniranog i potmulog udara na Dodika, na šta su zvaničnike RS u petak u Sankt Peterburgu upozorili ruski obaveštajci, gledamo ovih dana, tokom kojih protesti grupe „Pravda za Davida” u Banjaluci diskretno dobijaju političku boju i sve više se udaljavaju od izvornog saosećanja sa ocem tragično nastradalog dečaka.

Rukovodstvo RS i njen predsednik Dodik od ruskih službi su dobili signal da bi upravo pomenuto okupljanje moglo da bude klica dobro izrežiranih protesta protiv aktuelne vlasti koji bi se proširili po svim gradovima u Srpskoj.

Kako prenose naši sagovornici, ova složena operacija poklapa se sa opredeljenjem Zapada da se suzbije „maligni uticaj Ruske Federacije na Balkanu”, a njeni glavni izvođači su Entoni Monkton i Džordž Bazbi, koji su od 5. oktobra do današnjih dana nezaobilazna „mirođija” i u gustoj srpskoj „obaveštajnoj čorbi”.

Prema onome što se dosad zna, Monkton je bio jedan od ključnih ljudi koji su početkom devedesetih godina ojačali britansku obaveštajnu mrežu MI6 na Balkanu. 

Otkad je 1987. pristupio MI6, izuzimajući njegovo kratko službovanje u Ženevi, pokušavao je da interese Londona sprovede na jugoistoku Evrope. Od 1996. radio je u Zagrebu, a pred oktobar 2000. stiže u Beograd, gde je ostao do 2004. Poznato je da je imao velikih zasluga za rušenje vlasti Slobodana Miloševića, a javna je tajna da je iz jednog kabineta MUP Srbije rukovodio njegovim hapšenjem i izručenjem u Hag. 

Monkton se indirektno dovodio i u vezu sa atentatom na Zorana Đinđića.

Njegov partner na zadatku podizanja obaveštajnih kapaciteta britanskih službi u BiH je Džordž Bazbi, takođe iskusni obaveštajac, koji ne samo da odlično poznaje, već je bio i direktno uključen u najznačajnije događaje u bivšoj Jugoslaviji još od početka devedesetih.

Bazbi je karijeru u MI6 započeo 1989. u Bonu, a u Beograd je došao već 1992. Kasnije je napredovao i postao šef misije MI6 u Beču, koja predstavlja glavni centar za srednju Evropu i Balkan.

Prema medijskim navodima, dok je devedesetih godina boravio u srpskoj prestonici razvio je dobre odnose sa tadašnjim SPS, ali je, uprkos tome, prema izvorima iz srpski službi, odigrao bitnu ulogu u rušenju Miloševića zajedno sa Monktonom. Navodno, Bazbi je, iz Beča, imao ključnu ulogu u slanju finansijske pomoći tadašnjoj opoziciji i nevladinom sektoru.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je realno očekivati da Britanci pokušaju da pojačaju svoje pozicije na Balkanu i, posebno, u BiH, kao političkom čvorištu.

– Kratkoročno, verovatno je interes rušenje Dodika, a dugoročno je reč o nastojanju da, u kontekstu „bregzita” i pregovora sa Nemačkom, pokažu Berlinu da su prisutni u ovom regionu i da mogu da prave probleme.

Inače, britanski agenti pojačali su svoje prisustvo i u Srbiji. I naše službe su zasada identifikovale dve lokacije na kojima su operativni štabovi bezbednjaka sa Ostrva.

 

Karan: Opasna plan!

I potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan slaže se u oceni da rušenje Dodika predstavlja jedan od glavnih ciljeva britanskih službi na Balkanu:

– Za njih je on ličnost koju žele da po svaku cenu sklone s političke scene. Britanske službe su inače tradicionalno veoma prisutne na Balkanu. Izvesno je da su, makar u novijoj istoriji, njihovi ciljevi uglavnom bili suprotstavljeni našim.

 

Izvor: INFORMER

(2420)

SPREMA SE UKLANJANJE DODIKA: London u Sarajevu formirao operativni centar ZA RUŠENJE SRPSKE!

About The Author
-