Zna Crkva da je misa uvreda i so na ranu ogromnoj većini građana Sarajeva… Ako se to desi, izlazimo na ulice!

Protivljenje misi je ogromno. Pokazao ga je veliki broj individua, članova porodica stradalih od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, nezavisnih intelektualaca, umjetnika, političkih i nevladinih organizacija, Jevrejska zajednica… i taj će otpor biti sve veći ukoliko Crkva ne odustane od svoje nakane održavanja mise – ističu iz Naše stranke…

 

 

 

Glavni odbor Naše stranke na današnjoj sjednici osudio je najavu blajburške mise za 16. maj u Sarajevu te najavio mogućnost protesta.

 

 

U saopštenju Naše stranke tim povodom navodi se sljedeće:

 

Zna Crkva da je misa uvreda i so na ranu ogromnoj većini građana Sarajeva... Ako se to desi, izlazimo na ulice!

 

– Sve javno organizovane blajburške mise bile su u službi rehabilitacije fašizma i sam pomen održavanja jednog takvog događaja u glavnom gradu BiH uvreda je kako za sve građane Sarajeva, tako i za većinu stanovnika BiH. Organizator blajburških misa, pa i ove u Sarajevu, je Počasni blajburški vod, klerofašistička organizacija, a katolička crkva u BiH je pristala da bude platforma za njihovo djelovanje.

 

Protivljenje misi je ogromno. Pokazao ga je veliki broj individua, članova porodica stradalih od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, nezavisnih intelektualaca, umjetnika, političkih i nevladinih organizacija, Jevrejska zajednica… i taj će otpor biti sve veći ukoliko Crkva ne odustane od svoje nakane održavanja mise.

 

Od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu stradalo je preko deset hiljada građana samo Sarajeva. Ako je Crkvi jasno da će misa biti uvreda i so na ranu ogromnoj većini građana, onda joj je valjda jasno da od te mise ima više štete nego koristi i pozivamo je da odustane.

 

Ako se to ne desi, pozvat ćemo sve naše članove i simpatizere, kao i sve građane, da se u vrijeme održavanja mise pridruže mirnim protestima da pokažemo koliko nas ima koje je Crkva svojim činom povrijedila. O mjestu i vremenu protesta obavijesti ćemo nakon što čujemo reakciju Crkve na naš poziv – navodi se u saopštenju Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

(513)

Zna Crkva da je misa uvreda i so na ranu ogromnoj većini građana Sarajeva… Ako se to desi, izlazimo na ulice!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-