Zašto brak plaši jači pol

Zašto se muškarci plaše braka? Šta je to što ih najviše odbija od života u zajednici?

 

 

Obaveze oko djece, rutina, dosada ili možda to što se na vjernost zvanično obavezuju samo jednoj ženi? Francuski bračni terapeuti su otkrili sljedeće: * Frazu “u dobru i u zlu” muškarci doživljavaju kao doživotnu obavezu i veliki teret.

 

* Sudbonosni trenutak dok izgovaraju “da” je i momenat kada se dobrovoljno odriču svojih snova, ali i svih ostalih žena na planeti.

 

* Iako to ni za živu glavu ne bi priznali partnerki, većina muškaraca ne prestaje da preispituje svoja osjećanja i pošto uđu u brak.

 

* Plaše se da će ih brak pretvoriti u njihovog oca, koga su iz ugla djeteta i kasnije tinejdžera smatrali pravim dosadnjakovićem.

 

* Užasavaju se bračne rutine, strahuju da će im život postati neopisivo dosadan.

 

* Frustrira ih pomisao da će morati da se odreknu nekih zadovoljstava (neprekidno gledanje sportskog programa, ludih provoda sa društvom…), a nisu svjesni da će im uloga oca biti mnogo važnija i zanimljivija od toga.

 

* Zanimljivo je da većina predstavnika jačeg pola ima fobiju od razvoda, jer im je, više nego ženama, potrebna porodica kao baza u životu.

 

Ako dođe do rastave, osjećaju kao da gube tlo pod nogama i podsvjesno sami sebi dodjeljuju ulogu gubitnika. Lakše im je da kroz život koračaju kao neženje, nego kao razvedeni. .

 

Izvor: Hayat.ba

(54)

Zašto brak plaši jači pol

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-