ZAPOČEO MEĐUBOŠNJAČKI SUKOB U DŽAMIJAMA: Reis Kavazović naredio imamima da brane Novalića na hutbama, a džematlije napadaju imame

U selu Slavinovići kod Tuzle, imam Esnaf Imamović posvetio hutbu, u kojoj je osudio hapšenje premijera vlade Federacije BiH Fadila Imamovića.

 

 

U selu Slavinovići kod Tuzle, imam Esnaf Imamović posvetio hutbu, govor koji imami obavezno drže svakog petka sa mimbera u džamiji za vrijeme molitve džume-namaza, u kojem je osudio hapšenje premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića zbog korupcijske afere „Respiratori“. Imamović je zapravo u svom govoru samo pročitao stavove Bakira Izetbegovića koji je osudio hapšenje Novalića tvrdeći da je time Tužilaštvo BiH ponizilo premijera kao Bošnjaka.

 

 

Pošto je većina džematlija negodovala zbog ovakvog istupa Imamovića, nakon molitve je došlo do verbalnih prepirki grupe džematlija sa imamom, a neki od njih su mu i fizički zaprijetili da „se to više ne ponavlja“ i da ne „zloupotrevljava mimber kao predizbornu govornicu SDA“. Imam se branio da on iznosi stavove Islamske zajednice, a ne SDA i da je njegov „šef“ reis Kavazović, a ne Izetbegović, džematlije su posumnjale da je ovakva hutba, zapravo, direktiva samog Rijaseta.

 

 

Vjerovatno je imam mislio na komentar reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića o hapšenju premijera Novalića kojeg je prenio portal Preporod.info. On je ovim povodom izjavio da se “ne smije vršiti bilo kakav pritisak na pravosuđe i da je neophodno istražiti sve okolnosti oko bilo kakvih sumnjivih navoda.”

 

 

Također je naglasio da bi dobro bilo osigurati da se premijer brani sa slobode i da Vlada nastavi svoj nesmetan rad. Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada.

 

 

Pošto je premijer Novalić porijeklom iz ovih krajeva, kao i reisu-l-ulema, džematlije smatraju da je čak osobno reis na ovakav način stao u odbranu Novalića. Tim prije što, kako se po društvenim mrežama može uočiti, imam iz Slavinovića nije bio usamljen sa svojom odbranaškom hutbom.

 

(TBT)

(6121)

ZAPOČEO MEĐUBOŠNJAČKI SUKOB U DŽAMIJAMA: Reis Kavazović naredio imamima da brane Novalića na hutbama, a džematlije napadaju imame

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-