ZA SVE SE POBRINUO MINISTAR EDIN FORTO: Firma Konakovićevog kuma Gordana Memije dobila 210 hiljada KM iz državnog budžeta za pripremu i organizaciju…

Šest mjeseci nakon stupanja Forte i Konakovića na funkcije, “prijatelj i kum” Gordan Memija je nagrađen. Njegova firma Foto Art dobila je posao vrijedan 210 hiljada maraka.

 

 

“Gordan Memija je moj prijatelj. Dugo se znamo i iskreno ga kao prijatelja volim. Uvijek spreman pomoći ljudima, mnogo ga ljudi u Sarajevu poznaje”, objavio je prije dvije godine predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

 

 

U međuvremenu Elmedin Konaković je postao ministar vanjskih poslova BiH, a njegov koalicijski partner Edin Forto – ministar komunikacija i prometa BiH. Šest mjeseci nakon stupanja Forte i Konakovića na funkcije, “prijatelj i kum” Gordan Memija je nagrađen. Njegova firma Foto Art dobila je posao vrijedan 210 hiljada maraka.

 

 

“Prihvata se Ponuda od 31. jula 2023. godine i ugovor za nabavku iz Aneksa II Zakona o javnim nabavkama – usluge organiziranja događanja – pripreme organizacije događaja Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2023. godine za potrebe Ministarstva komunikacija i prometa BiH dodjeljuje se ponuđaču FOTO ART kao jedinom kvalifikovanom ponuđaču sa ponuđenom cijenom iz ponude za ukupni iznos ugovora do 210 hiljada KM”,. navedeno je u odluci koju je 7. avgusta potpisao ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

 

 

alt

 

 

Na javni poziv prijavile su se tri kompanije – Via Media, Mita Group i Foto Art. Via Media i Mita Groupm su diskvalifikovani jer nisu dostavili potvrde nadležnih sudova da nisu osuđivani za organizirani kriminal i pranje novca. Za razliku od njih tu potvrdu je dostavio Foto Art čijeg je vlasnika Gordana Memiju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavljivala za pranje novca, ali je Tužilaštvo BiH nakon nekoliko godina “obustvila istragu”.

 

 

Inače, Memija je hapšen i po nalogu Tužilaštva ZDK, ali je u ta istraga naprasno obustavljena.

 

 

Godan Memija je, podsjećamo, bio čovjek koji je 2016. godine na sarajevskom aerodromu dočekao Edina Gačanina Tita, vođu jednog od najmoćnijih narko kartela na svijetu.

 

 

“I opet bih ga dočekao”, kazao je nedavno Memija na saslušanju u Općinskom sudu u Sarajevu.

 

 

“Tito”. To je nadimak Edina Gačanina, vođe moćnog narko kartela kojeg istražuju DEA, holandska policija, SIPA i pravosuđe Perua. U presudi protiv Davida Cufaja koju je, zbog krijumčarenja dvije tone kokaina, izrekao sud u Peruu, pomenuta je osoba po nadimku Tito.

 

 

alt

Presuda iz Perua u kojoj se pominje Tito

 

 

Označen je kao organizator poslova osuđenog Cufaja i kao kupac droge u velikim količinama. Gačanin je, prije nego se preselio u Dubai, živio u Holandiji, gdje živi i njegova majka, prijateljica Gordana Memije. Prema dokumentima Istraga.ba, Gačanin je u Sarajevu boravio u septembru 2016. godine.

 

 

alt

Izvještaj FUP-a o Gačaninovom boravku u Sarajevu

 

 

Na sarajevski aerodrom je sletio 15. septembra gdje ga je dočekao Gordan Memija. Memija je tada iznajmio dva automobila u ASA Rentu, a policijskom istragom je utvrđeno da je Tito spavao u Hotelu Bristol. Također je utvrđeno da su ga čuvali pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije kojom rukovodi Mustafa Selmanović kućni prijatelj ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH – Aljoše Čampare. Tokom boravka Edina Gačaninina u Sarajevu, dogovorena je i donacija opreme za FUP, a sve je realizovano preko ministra Aljoše Čampare koji je dobio jedan komplet opreme, što je utvrđeno i istragom Federalne uprave policije.

 

(Istraga.ba)

(186)

ZA SVE SE POBRINUO MINISTAR EDIN FORTO: Firma Konakovićevog kuma Gordana Memije dobila 210 hiljada KM iz državnog budžeta za pripremu i organizaciju…

About The Author
-