WI-FI VAM JE SPOR? Evo zbog čega je to tako…

Vaš Wi-Fi je odjednom usporio?

 

 

Ovo su najčešći krivci i prijedlozi šta možete odmah da preduzmete kako biste popravili vezu.
Položaj rutera

 

Nije svejedno gdje stoji Wi-Fi ruter. Na primjer, po pravilu je bolje smjestiti ga na povišeno mjesto, odakle radio talasi mogu nesmetano doći do vašeg računara i pametnog telefona. Što više, to bolje. Nastojte ruter da postavite tako da između njega i uređaja koji primaju signal ima što manje betona i metala, koji su obično najveća prepreka, kao i da na putu nisu veći predmeti.

 

Takođe je važno ruter smjestiti što bliže uređajima koji će ga koristiti.

 

Uređaji koji smetaju

 

Ruter gotovo sigurno nije jedini uređaj u vašoj okolini koji odašilje bežične signale. Čine to i drugi električni uređaji, sateliti, bazne stanice… Iako Wi-Fi ruter obično radi na drugoj frekvenciji nego većina tih uređaja, oni ipak mogu biti uzrok smetnji.

 

Recimo, mikrotalasne su čest uzrok problema te vrste, naročito ako imate stariji ruter koji koristi frekvenciju 2,4 GHz. Mikrotalasne, naime, rade na 2,45 GHz, što je dovoljno blizu za smetnje. Većina ih ima odgovarajuću zaštitu, ali ipak držite ruter što dalje od njih, za svaki slučaj.

 

Bluetooth takođe koristi istu frekvenciju kao i Wi-Fi. Teoretski, dobro dizajniran uređaj s bluetoothom trebalo bi da ima ugrađenu zaštitu koja sprečava nastanak smetnji (signal nasumice preskače između 70 različitih kanala, do 1.600 puta u sekundi), a noviji uređaji mogu i prepoznati koji su kanali trenutno u upotrebi i izbegavati ih. No, do smetnji ipak može doći, pa držite uređaje koji koriste bluetooth podalje, ako je moguće.

 

Božićna rasvjeta isto može biti problem, mada je teško zamisliti kako će vas to mučiti cijele godine. Rasvjeta koju koristimo za božićne ukrase može u nekim slučajevima emitovati elektromagnetno polje koje ometa Wi-Fi.

 

Komšije pozajmljuju vašu mrežu

 

Danas je Wi-Fi sveprisutan, pa u gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala. Taj je problem naročito izražen u stambenim zgradama i sa starijim ruterima koji mogu koristiti samo frekvenciju 2,4 GHz koja ima tek 14 kanala. Noviji ruteri automatski biraju slobodne kanale, ali nije loše naučiti kako to možete uraditi ručno.

 

Ako niste dobro zaštitili svoju Wi-Fi mrežu, moguće je kako je neko od vaših komšija koristi besplatno. Stoga smislite jaku lozinku za vaš Wi-Fi, redovno nadograđujte softver za ruter i provjerite povremeno da li se prikačio neko ko ne bi trebao.

 

Ukućani su se “zaigrali”?

 

Provjerite preuzima li neko s kime dijelite životni prostor veću datoteku s interneta, igra zahtjevnu video igru ili prati streaming uživo. Ako je to uzrok problema, uključite funkciju Quality of Service u postavkama vašeg rutera.

(353)

WI-FI VAM JE SPOR? Evo zbog čega je to tako…

| Korisni savjeti, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-