(UZNEMIRUJUĆE) KATASTROFIČNE PROGNOZE RUSKOG PROFESORA: “Evropa će se ugušiti u k**i, Ukrajina je samo zagrijavanje!”

“Ukrajina je za njih samo sjeme, poligon za budući veći sukob sa Rusijom. Ali da bi došlo do novog velikog sukoba sa Rusijom, potrebna je kopnena vojska. Amerikanci će biti spremni da ga podrže flotom, avijacijom i satelitskom konstelacijom. Ali najvažnije je da će im za ovo još trebati vojnik, a danas ga traže i pripremaju da nam se suprotstavi”, smatra Fenenko.

 

 

Za SAD je rat u Ukrajini samo zagrijavanje pred ozbiljan okršaj u kome će se Rusiji suprotstaviti vojske nekoliko zemalja NATO-a odjednom, a glavni protivnik biće njemačke trupe, izjavio je Aleksej Fenenko, profesor Moskovskog državnog univerziteta, historičar i doktor političkih nauka.

 

 

Ne tako davno su objavljeni arhivski dokumenti iz kasnog staljinovog vremena. Bilo je veoma zanimljivih materijala o početku Hladnog rata oko 50-ih, a drug Staljin je rekao slijedeće: njihov Hladni rat je po mnogo čemu bio veliki blef. Zato što nemaju drugu kopnenu vojsku. Možemo mirno da spavamo dok Zapad ne napravi drugu kopnenu vojsku.

 

 

Samo bombardovanje, čak i atomsko bombardovanje, ne može dobiti rat. Pa idemo sa bombama preko okeana, ali šta je, strogo govoreći, slijedeće? Slijedi kolaps UN, pa kolaps sistema koji je nama i Sjedinjenim Državama dao privilegovana mjesta u svijetu. Zašto i kome ovo treba? A ako jeste, onda je zadatak Amerikanaca bio drugačiji – da nađu veliku kopnenu vojsku za rat sa našom zemljom”, naveo je ruski historičar.

 

 

Prema njegovim riječima, sva dešavanja u Hladnom ratu i poslije Hladnog rata bila su diktirana, između ostalog, i potragom za takvom kopnenom vojskom. Poslije Kubanske raketne krize, Amerikanci su pokušali da u to uključe Kinu i njenu vojsku, koju su pripremali za vojni sukob sa Sovjetskim Savezom.

 

 

Sada, čim im se ukrajinska vojska pojavila na raspolaganju, dobili smo veliki vojni sukob u Evropi. Vjerovatno prvi po razmjerama od Drugog svjetskog rata ovog nivoa. I nikakvo nuklearno oružje, nikakvo nuklearno odvraćanje nisu spriječili sukob koji sada vidimo.

 

 

Pitanje je da li će se Amerikanci smiriti na ovome? Sudeći po njihovim zvaničnim izjavama i dokumentima, uključujući i NATO programe, ne, neće se smiriti. Ukrajina je za njih samo sjeme, poligon za budući veći sukob sa Rusijom.

 

 

Ali da bi došlo do novog velikog sukoba sa Rusijom, potrebna je kopnena vojska. Amerikanci će biti spremni da ga podrže flotom, avijacijom i satelitskom konstelacijom. Ali najvažnije je da će im za ovo još trebati vojnik, a danas ga traže i pripremaju da nam se suprotstavi”, smatra Fenenko.

 

 

Ekspert je kao pogodne za tako nešto označio armije niza zemalja – Finske, Švedske, Poljske i Njemačke.

 

 

Finska je sasvim pogodan materijal za novu anti-Rusiju; ona je isti fragment istorijskog Ruskog carstva kao i Ukrajina. Često zaboravljamo da je Helsinki nekadašnji Helsingfors, Hanko bivši Gangut, baze naše matične ruske flote prije revolucije. I sasvim je moguće ovu zemlju pretvoriti u novu anti-Rusiju. Sve je jasno sa baltičkim zemljama, one su prijetnja Kalinjingradu.

 

 

Slijedi Švedska, a mi smo navikli da mislimo da su Šveđani tako mirno, samozadovoljno društvo. Ali kakva je histerija bila u Švedskoj zbog tristogodišnjice Poltavske bitke, kako su tamo oživljavala antiruska osjećanja, a već negdje 2010-11. u Švedskoj su se stalno raspravljali o scenariju vojnog sukoba sa Rusijom u Baltičkom moru. Odnosno, neka vrsta oživljavanja Petrovih vremena u novoj historijskoj fazi razvoja”, kazao je ruski profesor.

 

(SB)

(452)

(UZNEMIRUJUĆE) KATASTROFIČNE PROGNOZE RUSKOG PROFESORA: “Evropa će se ugušiti u k**i, Ukrajina je samo zagrijavanje!”

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-