Stoltenberg branio Schmidta: Svaki pokušaj da se potkopa Vaša pozicija, vodi BiH nazad

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i u području Zapadnog Balkana.

 

 

Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovom regionu.

 

 

Schmidt je istakao strateški značaj euroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan utjecaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost.

 

 

– Samo funkcionalna država može završiti proces integracija – rekao je visoki predstavnik.

 

 

On je dodao kako je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH.

 

 

– EUFOR i OHR su stoga još potrebni. Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe. Procesi evropskih integracija i implementacije Dejtona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način – kazao je Schmidt.

 

 

Kako navode iz OHR-a, Schmidt je nadalje naglasio važnost rješavanja izazova kao što su politička nestabilnost, spori reformski procesi i korupcija, dodajući da BiH treba biti sposobnija da se nosi s izazovima kako bi podržala jačanje sigurnog okruženja za sve svoje građane. Za postizanje uspjeha potreban je jedinstven angažman međunarodne zajednice i zajednički napor svih domaćih aktera.

 

 

– Današnji razgovori pokazuju postojanje zajedničkog opredjeljenja za jačanje sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kao i cjelokupne stabilnosti zemlje kako bi mogla biti spremna za buduće članstvo u EU. Prepoznajemo važnost kontinuiranog dijaloga i saradnje u cilju rješavanja složenih izazova s kojim se ovaj region suočava – zaključio je Schmidt.

 

 

Stoltenberg je ponovio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

 

– Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije – naveo je on.

 

 

– NATO ima historiju prisutnosti u BiH i historiju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa Vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed – dodao je Stoltenberg.

 

 

On se izrazio podršku Schmidtu te mu se zahvalio za “njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije”.

 

 

Pogledajte video:

 

 

 

(Faktor)

(81)

Stoltenberg branio Schmidta: Svaki pokušaj da se potkopa Vaša pozicija, vodi BiH nazad

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-