ŠOK U NJEMAČKOJ: Prvi veći grad isključio toplu vodu, ali to je tek početak…

Nijemcima je rečeno da mogu očekivati uvođenje mjera za štednju plina te povećanje računa za električnu energiju.

 

 

Grad Hanover u njemačkoj saveznoj državi Donjoj Saskoj u četvrtak je u svim javnim zgradama ugasio grijanje vode te korisnike istih osudio na tuširanje hladnom vodom, piše BBC.

 

 

Prvi je to veliki njemački grad koji je zbog plinske krize koja je nastupila zbog rata u Ukrajini prekinuo distribuciju tople vode.

 

 

Nijemcima je rečeno da mogu očekivati uvođenje mjera za štednju plina te povećanje računa za električnu energiju.

 

 

Uz to, Europska će unija ove zime iz Rusije uvesti 15 posto manje plina.

 

 

Kako bi pokušale uštedjeti energiju, hanoverske su gradske vlasti odlučile da se ruke u javnim zgrada više neće moći prati toplom vodom, a iste neće biti ni u javnim kupalištima, sportskim dvoranama i teretanama. Iz istog se razloga gase javne fontane, a noćna se svjetla neće paliti u većim zgradama poput gradske vijećnice i muzeja.

 

 

Gradonačelnik Hanovera Belit Onay rekao je da grad potrošnju energije želi smanjiti za 15 posto. Dodao je da se Hanover odlučio povući spomenute poteze jer će uskoro nastupiti “nestašica plina” te da će ona biti velik izazov za velike gradove.

 

 

U javnim zgradama grijanje neće raditi od aprila do kraja septembra, a sobna će temperatura u njima tokom ostatka godine iznositi maksimalno 20 stupnjeva Celzija. Gradske vlasti, međutim, kažu da će u nekima biti i toplije.

 

 

Hanover je također zabranio korištenje prijenosnih uređaja za klimatizaciju, grijača i radijatora.

 

 

Njemačka se nalazi usred kampanje prikupljanja plinskih rezervi kako bi lakše izgurala ovu zimu. Grad Augsburg u saveznoj državi Bavariji najavio je da će ugasiti javne fontane.

 

 

Redukcija potrošnje plina za 15 posto koju je najavio Hanover u skladu je sa smjernicama koje je Europska unija uputila svim državama članicama.

 

 

Njemačka je dugi niz godina ovisila o ruskom plinu, no nedavno je ustvrdila da joj Rusija zbog sankcija koje joj je Europska unija nametnula zbog napada na Ukrajinu šalje manje plina nego inače. Rusija je te tvrdnje odbacila.

 

 

Njemačka je prije rata u Ukrajini više od pola svojih potreba za plinom namirivala uvozom ruskog plina. Sada pomoću ruskog plina namiruje oko četvrtinu svojih potreba za plinom.

 

(BBC)

(416)

ŠOK U NJEMAČKOJ: Prvi veći grad isključio toplu vodu, ali to je tek početak…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-