ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ: ŠTA BI SRBIJU I HRVATSKU UČINILO SRETNIM, SA OVAKVIM VELIKODRŽAVNIM PROJEKTIMA?

Šta bi Srbiju i Hrvatsku učinilo sretnim, sa ovakvim velikodržavnim projektima, zapitao se Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

 

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

 

Da Bošnjaka u BiH i nema korifeji hrvatskog i srpskog velikodržavnog nacionalizma bi imali materijala da se međusobno glođu i nagovaraju svoje sljedbenike da se međusobno istrebljuju.

 

 

‘Bošnjaci nisu problem, Bošnjaka nema’, glasilo bi rješenje trenutno živcirajućeg problema srpskog i hrvatskog nacionalizma. Ali, to ne bi bio kraj. Onda bi morao da nestane i jedan od dva preostala naroda u toj formuli kako bi se bar jedan velikodržavni apetit zadovoljio u potpunosti.

 

 

Jer ako je Dubrovnik srpski, kao što je po Radovanu Karadžiću i 70 posto Sarajeva srpsko, onda je tom logikom i Zemun hrvatski, kao sto je to već bilo za vrijeme NDH.

 

 

Svi oni izaslanici za Zapadni Balkan iz SAD i EU koji se uzdaju u Srbiju i Hrvatsku i daju im značaj najvažnijih centara regiona kako bi ih odvukli od ruskog uticaja uzdaju se i ulažu u rupu bez dna.

 

 

Ništa nije dovoljno veliko da tu mračnu i duboku jamu napuni osim svih Srba kad je hrvatski nacionalni program u pitanju odnosno Hrvata kad bi se pitalo brata blizanca.

 

 

Za te dvije opcije direktni kontinuirani sukob između njih dvije kao i na trećim teritorijama na koje su obje bacile oko je smisao i opravdanje njihovog postojanja, politička i društvena vatra kojom napaljuju nacionalističke mase i od cijeg dima njihovi sljedbenici ne vide dalje od nosa i ne mogu osjetiti svježi i čisti miris slobode niti zamisliti zivot u stvarnoj demokratiji.

 

 

Bit će da je taj dim zatvorio oči i onima na zapadu koji imaju moć da ga rastjeraju i omoguće svim ljudima koji žive u državama nastalim raspadom SFRJ da konačno uđu u život u demokratiji slobodni od straha.

 

 

Straha od te dvije agresivne i banalne ideologije koje pripadaju minhenskim pivnicama iz dvadesetih godina prošlog, a ne ovom vijeku. I čiji predvodnici po svjetski bitnim političkim destinacijama glume Europljane/Evropljane i pretvaraju se da vjeruju kad govore floskule o demokratiji koje su uz nagon za povraćanje morali da nauče napamet”, poručio je Mehmedović.

 

(Hayat)

(237)

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ: ŠTA BI SRBIJU I HRVATSKU UČINILO SRETNIM, SA OVAKVIM VELIKODRŽAVNIM PROJEKTIMA?

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-