Scholz nije prvi političar sa povezom preko oka: Mnogima je postao modni detalj

Nakon što je kancelar Njemačke Olaf Scholz objavio fotografiju sa povezom preko oka i tako izazvao niz komentara na društvenim mrežama u kojima su ga poredili sa gusarom, magazin Politico osvrnuo se i na druge slične slučajeve kroz historiju.

 

 

Iako Scholz povez preko oka mora nositi zbog povrede koju je doživio tokom trčanja, historija pokazuje kako su brojni lideri povez preko oka morali nositi i zbog mnogo gorih i ozbiljnijih povreda.

 

 

Prvi takav slučaj seže nekoliko vijekova unazad u doba Kraljevine Makedonije koju je predvodio kralj Filip II. Oko 354. godine prije nove ere, u jeku bitke na području Mesenije, kralj je strijelom teško ranjen u desno oko.

 

 

Foto: Shutterstock

 

 

“Navodno mu je oko moralo biti hirurški uklonjeno. Skeletni ostaci pronađeni u jednoj grobnici u Grčkoj, za koje se smatra da pripadaju Filipu II, potvrđuju ranu na oku”, piše Politico.

 

 

Drugi sličan slučaj u historiji odnosi se na izraelskog političara i bivšeg ministra odbrane Moshu Dayana koji je izgubio oko boreći se protiv francuskih trupa u Siriji tokom Drugog svjetskog rata.

 

 

Moshe Dayan (Foto: Israeled)

Moshe Dayan (Foto: Israeled)

 

 

“Staklo i metalne krhotine toliko su mu povrijedile oko i mišić da nije mogao nositi ni stakleno oko. Umjesto toga, postao je poznat po svom kultnom zaštitnom znaku – povezu za oko. Ovaj povez je 2005. godine pušten na prodaju na eBayu za 75.000 dolara”, navodi se.

 

 

Još jedan slučaj u kojem je povez na oku postao kao modni detalj odnosi se na osnivača krajnje desničarske stranke Nacionalni front u Francuskoj.

 

 

Jean-Marie Le Pen (Foto: Twitter)
Jean-Marie Le Pen (Foto: Twitter)

 

 

“Jean-Marie Le Pen izgubio je lijevo oko 1965. godine dok je postavljao šator na mitingu podrške predsjedničkom kandidatu Jean-Louisu Vignancouru. Le Penov povez preko oka postao je dio njegovog prepoznatljivog izgleda”, ističe se u magazinu.

 

 

Povez preko oka Le Pen je iskoristio i u političkoj karijeri s obzirom na to da je pokušavao da se predstavi kao “politički pirat” i čovjek koji se bori protiv tadašnjeg sistema vlasti u Francuskoj.

 

 

Koje su sve osobe postale popularne zbog poveza preko oka?

 

(Klix)

(20)

Scholz nije prvi političar sa povezom preko oka: Mnogima je postao modni detalj

About The Author
-