Prvo odluka o izuzeću sudije u predmetu protiv Dodika pa tek onda potvrđivanje optužnice

Sud BiH još uvijek nije donio odluku o potvrđivanju optužnice u predmetu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog lista Miloša Lukića.

 

 

Tužilaštvo BiH je 25. augusta dostavilo dorađenu optužnicu, a iz Suda BiH u ponedjeljak su za Klix.ba kazali da će odluka po predmetnoj optužnici biti donesena u zakonskom roku.

 

 

“Odluka će biti donesena nakon održavanja Opće sjednice Suda na kojoj će se donijeti odluka o zahtjevu za izuzeće sudije shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Sjednica će se održati kad se steknu formalni uslovi za održavanje iste”, rečeno je.

 

 

S obzirom da je i dalje sezona godišnjih odmora, to znači da će proći još neko vrijeme do zasjedanja Opće sjednice Suda BiH na kojoj moraju biti prisutne sve sudije.

 

 

U slučaju da se donese odluka o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, krenulo bi se u proces izbora novog sudije u ovom slučaju, što opet može predstavljati kupovinu vremena za Dodikove branitelje.

 

 

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, je nedavno izjavio da je Sudu BiH upućen prijedlog za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

 

 

“Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sutkinju Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH”, rekao je advokat Bubić.

 

 

Dodik je tada u pismu poručio “da je Dedović uvreda za Srbe i Srpsku i da ne može biti kandidat BiH za sudiju u Hagu”.

 

 

Dodikov advokat iz tog razloga smatra da sutkinja Dedović, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sutkinja ako postupa u predmetu u kojoj je optužena osoba koja se ranije, u legalnoj proceduri izbora, protivilo njenom imenovanju za sutkinju u Međunarodnom krivičnom sudu.

 

(Klix)

(345)

Prvo odluka o izuzeću sudije u predmetu protiv Dodika pa tek onda potvrđivanje optužnice

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-